V največjem zračnem napadu na Ukrajino od začetka vojne umrlo 30 ljudi

Svet 29. Dec 202307:25 > 20:32 12 komentarjev
ruski napad na Kijev
Fotografija je simbolična (Foto: Gleb Garanich/REUTERS)

Ukrajina se je davi spopadla z enimi od najsilovitejših ruskih napadov v zadnjem času. Število smrtnih žrtev današnjih obsežnih ruskih napadov iz zraka na Ukrajino se je povzpelo na 30, še več kot 160 ljudi pa je bilo ranjenih.

V ruskih letalskih napadih na več mest v Ukrajini je bilo danes po podatkih lokalnih oblasti ubitih najmanj 30 ljudi, več kot 160 je ranjenih. Po navedbah Kijeva je šlo za največji napad iz zraka od začetka vojne pred skoraj dvema letoma.

Ukrajinske letalske sile so izpostavile, da gre za ene najsilovitejših ruskih napadov v zadnjem času, v katerem Moskva uporablja balistične in manevrirne rakete, drone in strateške bombnike.  Zračna obramba je prestregla 70 odstotkov izstrelkov

Tiskovni predstavnik zračnih sil Jurij Ihnat je za ukrajinsko televizijo dejal, da ruske sile Ukrajino napadajo s skoraj vsemi vrstami raket in letal. “Na naših monitorjih že dolgo nismo videli toliko rdečih tarč sovražnika,” je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Po vsej državi so se oglasili alarmi zaradi nevarnosti zračnih napadov. O obstreljevanju in škodi so poročali iz Harkova, Lvova, Dnipra in prestolnice Kijev. Po poročanju medijev so eksplozije odjeknile tudi v Odesi na jugu in Zaporožju na jugozahodu države.

Rusija izstrelila 122 raket in 36 dronov

Ruske sile so namreč iz več smeri izstrelile 122 raket in 36 t. i. kamikaze dronov, ukrajinska zračna obramba pa je 70 odstotkov izstrelkov prestregla. Tarča napadov so med drugim bile regije Harkov, Lvov, Dnipro, Odesa, Zaporožje in prestolnica Kijev. Med zadetimi objekti so izobraževalne ustanove, večnadstropni stanovanjski objekti, nakupovalno središče in porodnišnica, je sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Po navedbah lokalnih oblasti, je v mestu Dnipro bilo ubitih pet ljudi, najmanj 20 je ranjenih. Iz Kijeva in Odese so poročali o po dveh mrtvih, o enem mrtvem pa iz Harkova in Lviva. Bojijo se, da bo žrtev še več, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Guverner osrednje regije Dnipropetrovsk Sergij Lisak je povedal, da so bili v regiji ubiti štirje ljudje, 15 pa ranjenih. Iz Kijeva in Odese so poročali o po dveh mrtvih, o enem mrtvem pa iz Harkova in Lviva. Bojijo se, da bo žrtev še več, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja kabineta ukrajinskega predsednika Andrij Jermak je medtem na družbenem omrežju Telegram izpostavil, da si Ukrajina prizadeva okrepiti protizračno obrambo, da pa mora svet videti, da potrebuje več mednarodne pomoči in sredstev za ustavitev nasilja. “Rakete znova obstreljujejo naša mesta, civilisti pa so tarče napadov,” je izpostavil. To je dejal, potem ko so v četrtek ZDA Kijevu odobrile zadnjo vojaško pomoč, medtem ko bo za novo potrebna potrditev kongresa.

Velika Britanija napovedala dobavo dodatnih raket

Napade je obsodil tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki je na omrežju X napad označil za strahopetnega in ob tem ponovil, da bo EU stala z Ukrajino, kolikor dolgo bo potrebno.

Visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk je obsodil napade in Moskvo pozval, naj z njimi nemudoma preneha. “Šokiran sem nad še enim obsežnim nizom usklajenih raketnih napadov in napadov z droni, ki jih je Rusija ponoči izvedla po vsej Ukrajini,” je dejal. Opozoril je, da so napadi zadeli civilno infrastrukturo, vključno s stanovanjskimi stavbami, porodnišnico, šolami, vrtci, parki, postajo podzemne železnice in nakupovalnim središčem, pa tudi energetsko infrastrukturo. V več regijah je bila prekinjena oskrba z električno energijo, reševalne ekipe pa še vedno iščejo ljudi, ujete pod ruševinami, je dodal.

Britanski obrambni minister Grant Shapps je medtem v odzivu na ruske napade napovedal, da bo Velika Britanija Ukrajini dobavila dodatnih 200 raket zračne obrambe. Z dobavo bodo obnovili zaloge raket za britanske sisteme zračne obrambe, ki jih je London že podaril Kijevu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Biden pozval kongres, naj potrdi vojaško pomoč Ukrajini

Ameriški predsednik Joe Biden je po obsežnem zračnem napadu Rusije na Ukrajino danes znova pozval kongres, naj potrdi dodatno vojaško pomoč Kijevu. Napad po njegovih besedah dokazuje, da želi Moskva povsem uničiti državo, ki jo je napadla.

“Če kongres v novem letu ne bo nujno ukrepal, ne bomo več mogli pošiljati orožja in ključnih obrambnih sistemov, ki jih Ukrajina potrebuje za zaščito svojih prebivalcev. Kongres mora ukrepati brez odlašanja,” je sporočil Biden.

Rusija napada neposredno ni komentirala. V današnjem dnevnem poročilu je ruska vojska sporočila le, da je med 23. in 29. decembrom izvedla 50 napadov in en veliki udar, pri čemer naj bi zadela vse tarče. Kot so še pojasnili iz oboroženih sil, so ciljali vojaške tarče.

Zelenski obiskal mesto Avdijivka na fronti

Zelenski je obiskal mesto Avdijivka, žarišče spopadov med ukrajinskimi in ruskimi silami na vzhodu Ukrajine. Med obiskom je odlikoval več vojakov ter jim zaželel vesel božič in srečno novo leto. Prav tako je opozoril, da v okolici potekajo eni najintenzivnejših spopadov na fronti.

Med obiskom se je seznanil z razmerami na fronti in ključnimi potrebami ukrajinskih vojakov. “Vsem, ki so na fronti, se zahvaljujem za njihovo služenje. Zaradi takšnih bojevnikov je preživela naša država,” je še dodal.

Na območju pri Avdijivki potekajo siloviti spopadi že od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja lani. Spopadi so se okrepili v zadnjih mesecih, mesto pa je zaradi ruskega obstreljevanja večinoma že uničeno.

Iz Ukrajine v poljski zračni prostor vstopil neznani objekt

V zračni prostor Poljske je danes iz Ukrajine priletel neznani predmet, so sporočile poljske oblasti. Po navedbah poljske vojske bi bil incident lahko povezan z obsežnim ruskim zračnim napadom na Ukrajino. Neidentificirani predmet je vstopil v poljski zračni prostor iz Ukrajine v bližini kraja Zamošč, incident pa je mogoče povezati z ruskim raketnim napadom. Radar je neznani objekt opazoval od trenutka, ko je prečkal mejo do trenutka izgube signala. Pristojni trenutno še ugotavljajo, kaj točno se je zgodilo. Povišana je bojna pripravljenost zračne obrambe, vzletela sta tudi lovca.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje