Nemška policija preiskala prostore ministrstev za pravosodje in finance

Svet 09. Sep 202118:56 > 19:28 0 komentarjev
Nemčija
Annegret Hilse/REUTERS

Nemška policija je v okviru preiskave o domnevnem pranju denarja danes preiskala prostore ministrstev za pravosodje in za finance, je sporočilo tožilstvo. Finančno ministrstvo, ki ga vodi kanclerski kandidat socialdemokratov (SPD) Olaf Scholz, je sporočilo, da preiskavo v celoti podpira.

Policija preiskuje, ali se je urad za preiskave finančnih transakcij (FIU) s sedežem v Kölnu, ki je pristojen za preprečevanje pranja denarja, ustrezno odzval na svarila bank o sumljivih transakcijah.

FIU deluje v okviru ministrstva za finance, ki ga vodi Olaf Scholz, kanclerski kandidat levosredinskih socialdemokratov na volitvah, ki bodo v Nemčiji 26. septembra. Scholz ima po javnomnenjskih raziskavah dobre možnosti, da po volitvah na kanclerskem položaju nasledi Angelo Merkel. Oblasti v Osnabrücku od februarja lani preiskujejo FIU zaradi pritožb, da policiji in sodstvu ni posredoval poročil o možnem pranju denarja. Kot je sporočil tiskovni predstavnik tožilstva, se je preiskava začela po pritožbah zaradi domnevnega neukrepanja FIU v zvezi sumom nakazil več kot milijona evrov leta 2018.

“Ocena dokumentov, zavarovanih med prejšnjimi preiskavami FIU, je pokazala, da je med FIU in ministrstvi, ki jih trenutno preiskujejo, potekala obsežna komunikacija,” so opozorili tožilci. Dodali so, da še ugotavljajo, ali se je zgodilo kriminalno dejanje in kdo je za to odgovoren.

Tožilstvo so na domnevno pranje denarja opozorile banke, ki so domnevale, da bi bil denar lahko povezan s trgovino z orožjem, drogami in financiranjem terorizma,. Med drugim naj bi šlo za sumljiva nakazila v Afriko. FIU se je z informacijami, ki so jih poslale banke, sicer seznanila, ni pa jih ni posredovala organom pregona.

Organi pregona na ministrstvih preiskujejo, ali je FIU dobil navodila, naj sumljive prenose prezre, je dodal predstavnik tožilstva. Ministrstvo za finance je v izjavi navedlo, da podpira preiskavo, in poudarilo, da “sumi niso usmerjeni proti zaposlenim na ministrstvu”.

FIU je bil sicer obtožen prikrivanja podatkov o nekoč cvetočem nemškem podjetju Wirecard, ki je lani spektakularno propadlo. Carinskemu organu ni posredoval več sto prijav sumljivih transakcij. Škandal okoli Wirecarda je izbruhnil junija lani, ko je podjetje priznalo, da na svojih računih nima 1,9 milijarde evrov, ki so bili sicer zapisani v njegovih knjigah, ter da tega denarja najverjetneje nikoli ni bilo. Dogajanje je seglo v sam vrh nemške vlade, saj morajo revizorji, nemški urad za nadzor nad finančnimi storitvami(Bafin) in vladni uradniki pojasniti, kako je lahko šlo takšno početje neopaženo mimo njih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!