Nemška pomoč Ukrajini bo prihodnje leto podvojena

Svet 12. Nov 202313:41
Nemški leopard 2 na ukrajinskem bojišču
Nemški leopard 2 na ukrajinskem bojišču (Foto: PROFIMEDIA)

Prihodnje leto bo Nemčija podvojila vojaško pomoč Ukrajini in zanjo namenila osem milijard evrov. Prvič v tridesetih letih bo država za obrambo namenila več kot dva odstotka BDP, kancler Olaf Scholz pa napoveduje tudi dolgoročno povečanje obrambnih izdatkov.

Nemška vladna koalicija pod vodstvom kanclerja Olafa Scholza se je odločila, da bo leta 2024 podvojila vojaško pomoč Ukrajini na osem milijard evrov, je v soboto, sklicujoč se na neimenovane vire, poročala ameriška medijska mreža Bloomberg. S tem bi Nemčija prvič v treh desetletjih obrambi namenila več kot dva odstotka BDP.

Načrt o podvojitvi vojaške pomoči bo moral potrditi nemški zvezni parlament, kjer pa imajo koalicijske stranke večino. Poslanci socialdemokratov (SPD), liberalcev (FDP) in Zelenih so se po navedbah Bloomberga ta teden sporazumeli glede zveznega proračuna za prihodnje leto.

Da bo Nemčija dolgoročno povečala obrambne izdatke, je že v petek vodstvu nemške vojske zagotovil Scholz, ki je ob tem zatrdil, da je Nemčija na dobri poti pri uresničevanju Natovega cilja dveh odstotkov bruto domačega proizvoda za obrambne izdatke.

Poleg sredstev pa je po kanclerjevih besedah osrednjega pomena tudi premagovanje organizacijskih in birokratskih ovir, ki da že leta hromijo vojsko. Te spremembe so pomembne še zlasti v luči svetovnih političnih razmer, kot je ruska agresija proti Ukrajini in nedavni napad palestinskega oboroženega gibanja Hamas na Izrael, je dejal Scholz.

Nemčija je sicer največja podpornica Ukrajine v Evropi in druga največja v svetovnem merilu, po Združenih državah Amerike. Od ruske invazije na Ukrajino je Nemčija Ukrajini pomagala z vojaško pomočjo v vrednosti 17 milijard evrov. V nemško pomoč so bili do zdaj vključeni tanki leopard 2, oklepniki marder, sistem zračne obrambe iris-T in protiraketni sistemi ameriške izdelave patriot.