Nemška zdravnika preslepila več kot tisoč bolnikov in zaslužila dober milijon

Svet 20. Apr 202310:22 2 komentarja
Osebni zdravnik
Simbolična fotografija (Foto: Profimedia)

Nemška zdravnika sta pretentala več kot tisoč ljudi. Prepričala sta jih, da potrebujejo operacijo požiralnika, a sta paciente le anestezirala – nato pa jim izstavila račun za celoten (neopravljen) poseg. Po pisanju nemških medijev naj bi na ta način zaslužila več kot milijon evrov.

V Berlinu sta internist in anesteziolog več kot tisoč ljudi prepričala v operacijo požiralnika zaradi “Barretovega sindroma”, čeprav te dejansko niso potrebovali. Paciente sta med domnevnim posegom le anestezirala – na koncu pa jim operacijo zaračunala v celoti.

Pri “Barretovem sindromu” gre za bolezen požiralnika, pri kateri se poškoduje sluznica zaradi refluksa želodčne kisline. Zaradi tega se tkivo v spodnjem delu požiralnika lahko spremeni, kar pa lahko vodi do rakave bolezni.

Po pisanju Rbb24 sta zdravnika za lažno operacijo zaračunavala približno 138 tisoč evrov, v petih letih pa sta na ta način zaslužila več kot milijon evrov.

Iznajdljiva zdravnika sta se znašla pod drobnogledom policije, ki je na tožilstvo že pred časom vložila kazensko ovadbo.

V njej piše, da je med letoma 2013 in 2018 zdaj 72-letni internist zasebne paciente, ki so se nanj obrnili zaradi težav s požiralnikom, prepričal, da potrebujejo operacijo. Pri prevari sta mu pomagala zdaj 67-letni anesteziolog in 55-letni zdravstveni asistent.

Ker je zdravstveno osebje paciente uspavalo, je državno tožilstvo vložilo obtožnico zaradi namerno povzročenih nevarnih telesnih poškodb. To je tožilstvo ugotovilo v 1.052 primerih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje