Nemške volitve: Zeleni za nadaljevanje pogovorov s SPD in FDP

Svet 06. Okt 202111:37 > 17:41 0 komentarjev
Annalena Baerbock in Robert Habeck
Michele Tantussi/REUTERS

Po volitvah v Nemčiji si Zeleni želijo pogovore nadaljevati s SPD in FDP. Menijo, da je možnost dogovora v tej koaliciji večja.

Nemški Zeleni si želijo pogovore o morebitnem oblikovanju koalicije nadaljevati s socialdemokrati (SPD) in liberalci (FDP), je sporočila sopredsednica Zelenih Annalena Baerbock. Kot je dejala, je možnost dogovorov z omenjenima strankama večja kot s konservativno unijo CDU in CSU.

Po parlamentarnih volitvah 26. septembra sta se tako zmagovalna SPD kot unija CDU/CSU namerili prepričati manjše Zelene in liberalce o oblikovanju koalicije. Stranke so v preteklem tednu že opravile uvodne pogovore, v okviru katerih so se najprej sestali Zeleni in FDP, nato pa obe stranki še ločeno s SPD in CDU/CSU.

Danes so Zeleni sporočili, da si želijo nadaljevanja teh pogovorov s SPD in FDP, čemur so že v preteklosti izkazovali večjo naklonjenost. “To predlagamo FDP,” je v Berlinu po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala Baerbock. Sopredsednik Zelenih Robert Habeck je k temu dodal, da to sicer ne pomeni zavrnitve možnosti kasnejših pogovorov tudi s CDU in CSU.

Pogovori v zadnjih dneh so po njegovih besedah pokazali, da imajo tudi z njimi nekaj skupnih točk, da pa obstajajo tudi “pomembne razlike”. Več prekrivanja naj bi bilo s SPD, vključno na področjih, kot so podnebne spremembe, družbena pravičnost in evropska integracija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Christian Lindner
Michele Tantussi/REUTERS

FDP potrdil pripravljenost na tovrstne tristranske pogovore

Vodja FDP Christian Lindner je za tem sporočil, da so sprejeli predlog pogovorov s SPD. Kot pa je poudaril, ostaja tudi možnost pogovorov o oblikovanju t. i. koalicije Jamajka z unijo CDU/CSU in Zelenimi.

Napovedano nadaljevanje pogovorov o oblikovanju koalicije z Zelenimi in FPD je danes pozdravil tudi kanclerski kandidat nemških socialdemokratov (SPD) Olaf Scholz. “Volivci so nam dali jasen mandat, da skupaj oblikujemo vlado,” je povedal Scholz po napovedi Zelenih in FDP, da načrtujejo tristranske pogovore o oblikovanju vlade s SPD.

Na nemških parlamentarnih volitvah pred enim tednom je slavila SPD s 25,7 odstotka glasov. Za konservativno unijo CDU/CSU je glasovalo 24,1 odstotka volilcev. Zeleni so bili tretji s 14,8 odstotka, FDP pa četrti z 11,5 odstotka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!