Prvi uradni rezultati kažejo na zmago SPD: se Nemčiji obeta “semafor”?

Svet 27. Sep 202109:58 > 15:44 1 komentar
SPD, Nemčija
Wolfgang Rattay/REUTERS

Na volitvah v Nemčiji so socialdemokrati (SPD) s 25,7 odstotka s tesno prednostjo premagali konservativno unijo CDU/CSU, ki je osvojila 24,1 odstotka glasov, kažejo začasni uradni izidi volilne komisije. Tako SPD kot CDU/CSU sta napovedali, da se bosta podali v pogajanja za sestavo vladne koalicije.

Izid, ki temelji na glasovnicah iz vseh volilnih okrožij, je v pretežni meri potrdil izid, ki so ga napovedovale vzporedne volitve. Krščanski demokrati so se odrezali najslabše doslej – še leta 2017 so namreč prejeli skoraj 33 odstotkov glasov. Medtem pa je uspelo socialdemokratom podporo v primerjavi z letom 2017 okrepiti za več kot pet odstotkov.

Med drugim je SPD uniji CDU/CSU simbolično “ukradla” nekdanji volilni okraj kanclerke Angele Merkel v zvezni deželi Mecklenburg – Pomorjansko. Pred štirimi leti je tam 44 odstotkov t. i. prvih glasov, s katerimi volilci neposredno izberejo predstavnika okraja v bundestagu, pripadlo Merkel. V nedeljo jih je kandidat konservativcev prejel 20,6 odstotka, kandidatka SPD pa dobrih 24 odstotkov.

Olaf Scholz
Wolfgang Rattay/REUTERS

Za koalicijo ključni Zeleni in FDP

Na tretje mesto so se po začasnih uradnih izidih uvrstili Zeleni s 14,8-odstotno podporo, na četrto pa Svobodna demokratska stranka (FDP) z 11,5 odstotka glasov. Poleg skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD), ki je bila na parlamentarnih volitvah leta 2017 na tretjem mestu, tokrat pa se je uvrstila na peto z 10,3 odstotki podpore, se je v bundestag uvrstila še Levica. Osvojila je tri neposredne mandate in bo v bundestagu imela 4,9 odstotka sedežev.

SPD je druga levosredinska stranka, ki je septembra v Evropi slavila na volitvah. Na začetku meseca je na Norveškem namreč največ glasov zbrala Delavska stranka.

Nemškim volitvam bo sledilo sestavljanje koalicije, ki bo predvidoma trajalo dalj časa, pogajanja bodo najverjetneje naporna in kanclerski kandidat SPD Olaf Scholz upa, da bi jih lahko zaključili do božiča. Do takrat bo na čelu nemške vlade ostala kanclerka Merkel.

SPD, Nemčija
Wolfgang Rattay/REUTERS

Najverjetneje bosta stranki, ki sta zbrali največ glasov, SPD in CDU/CSU, poskušali oblikovati vsaka koalicijo še z dvema strankama, da bi dosegli večino v parlamentu.

Koalicija “Semafor”

SPD bi lahko sestavila koalicijo z Zelenimi in liberalci FDP (t. i. Koalicija “Semafor”). SPD je z Zelenimi že vladala med letoma 1998 in 2005, ko je nemško vlado vodil kancler Gerhard Schröder. Medtem ko se stranki načeloma strinjata glede podnebnih politik, obe pa sta prav tako naklonjeni višjim davkom in javni porabi, so ekonomski liberalci FDP do te koalicije bolj zadržani.

Kot je povedal vodja stranke Christian Lindner, je legalizacija marihuane edina skupna točka teh treh strank, poznavalci pa navajajo, da bi SPD lahko pridobila naklonjenost FDP, če bi jim prepustila finančno ministrstvo.

Scholz je danes menil, da so nemški volivci dali več moči trem strankam – SPD, Zelenim in FDP – in jim s tem dali “očiten mandat” za oblikovanje vlade. Konservativna unija po njegovem prepričanju ni le izgubila, ampak dobila jasno sporočilo volivcev, naj “odide v opozicijo”.

Štab Zelenih: odzivi na vzporedne volitve
REUTERS/Matthias Rietschel

Koalicija “Jamajka”

Čeprav na volitvah niso zbrali največ glasov, pa tudi v uniji CDU/CSU niso izključili možnosti, da bi sestavljali vladno koalicijo, kot so to počeli v zadnjih 16 letih, ko je nemško vlado štirikrat vodila kanclerka Merkel. Kot so sporočili danes, se vodstvo stranke strinja, naj Laschet pri verjetnih koalicijskih partnerjih Zelenih in liberalcih (FDP) preveri pripravljenost glede sodelovanja.

CDU/CSU bi tako lahko, enako kot po volitvah pred štirimi leti, sestavljala koalicijo z Zelenimi in FDP. Čeprav se ekonomske politike, ki jih zagovarja FDP, bolj skladajo s politikami konservativne unije, pa je leta 2017 stranka FDP nepričakovano odstopila od pogajanj za jamajško koalicijo.

“Kancler v Nemčiji je tisti, ki si zagotovi večino v bundestagu,” je dejal kanclerski kandidat konservativne unije Armin Laschet po današnjem srečanju z vodstvom stranke. Stranka s 25 odstotki glasov po njegovem nima nič boljše podlage za začetek pogovorov kot stranka s 24 odstotki podpore, poročajo nemški mediji.

Armin Laschet
Fabrizio Bensch/REUTERS

Velika koalicija

Da bi se v koalicijo ponovno združili CDU in SPD (SPD je sodelovala v treh od štirih vlad kanclerke Merkel), je malo verjetno. SPD je namreč zavrnila vnovično sodelovanje s CDU/CSU. Sodelovanje je sicer zavrnila tudi leta 2017, a so si nato premislili.

Nemški socialdemokrati (SPD) so slavili tudi na manj odmevnih volitvah v zveznih deželah Berlin in Mecklenburg -Pomorjansko. V nemški prestolnici je potekal tudi referendum, na katerem so se ljudje izrekli za razlastitev velikih nepremičninskih podjetij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje