Nemške železnice nagrajujejo varčevanje z energijo: zaposlenim 100 evrov bonusa

Gospodarstvo 02. Avg 202216:46 0 komentarjev
nemške železncie
PROFIMEDIA

Nemške železnice bodo z bonusom v višini sto evrov zaposlene skušale spodbuditi k varčevanju električne energije.

Nemški železniški operator Deutsche Bahn (DB), ki velja za enega največjih porabnikov električne energije v državi, bo zagnal akcijo varčevanja z energijo. Vsem zaposlenim bodo izplačali 100 evrov bonusa, da bi jih spodbudili k varčevanju električne energije. “Ne glede na to, ali gre za razsvetljavo, ogrevanje ali uporabo stopnic namesto dvigala, lahko majhni prihranki sčasoma dosežejo znaten znesek,” je dejal vodja kadrovske službe pri DB Martin Seiler.

Sto evrov dodatka za več kot 200 tisoč zaposlenih bo stalo okoli 20 milijonov evrov, a so v koncernu prepričani, da bodo z bonusom zaposlene motivirali k prihranku elektrike. Prav tako bo vodstvo vsako idejo, ki prispeva k dodatnemu prihranku električne energije, nagradilo z dodatnih 50 evrov, poročajo nemški mediji.

Od torka zvečer so luči na upravni stavbi nemških železnic na Potsdamskem trgu v Berlinu ugasnjene. Podobno se pripravljajo tudi upravne stavbe. Deutsche Bahn so s približno desetimi teravatnimi urami na leto ene največjih porabnic električne energije v Nemčiji. Več kot 62 odstotkov porabljene energije že izvira iz električne energije iz obnovljivih virov.

Nekatera nemška mesta so se že precej pred bruseljskim dekretom o varčevanju s plinom, ki je bil uradno potrjen prejšnji teden, začela pripravljati na zmanjševanje porabe. Spodbuja jih tudi nadaljevanje spora med Gazpromom in Siemensom, ki ogroža cilje glede polnjenja plinskih skladišč pred zimo. Nekatera večja mesta zmanjšujejo ali ugašajo javno razsvetljavo in zapirajo toplo vodo v javnih stavbah, na papirju je tudi zapiranje pivnic, ki porabijo veliko električne energije. Politika pa mehča tudi donedavnega precej ostro nasprotovanje vnovičnemu zagonu nukleark.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!