Nemški kancler Scholz: ZDA ostajajo najpomembnejši zaveznik Evrope

Svet 09. Maj 202312:51 4 komentarji
Olaf Scholz
Johanna Geron/REUTERS

Nemški kancler Olaf Scholz se je v nagovoru v Evropskem parlamentu zavzel za geopolitično Evropsko unijo (EU). Pri tem je podprl tudi njeno širitev in reformo ter izrazil podporo Ukrajini in spričo ruske agresije ob dnevu Evrope poudaril, da preteklost ne bo premagala prihodnosti.

Da bi imela Evropa dobro mesto v jutrišnjem svetu, da ne bi bila podrejena ali nadrejena drugim državam ali regijam, ampak da bo enakovredna z njimi, se mora EU spremeniti, je v nagovoru v Evropskem parlamentu povedal nemški kancler Olaf Scholz. Dodal je, da je ruska agresija na Ukrajino pokazala, da je Evropa slišana, samo če govori z enim glasom. “Evropska unija je bila redkokdaj enotnejša kot po tej kršitvi evropskega in mednarodnega reda miru,” je dejal.

Na tej izkušnji je mogoče zgraditi geopolitično Evropsko unijo, je povedal. Pri tem je spomnil na svoj govor iz avgusta lani v Pragi, kjer se je med drugim zavzel za tesnejše sodelovanje na področju obrambe in vzpostavitev evropskega obrambnega gospodarstva. Poleg tega je poudaril pomen povojne obnove Ukrajine, ki predstavlja veliko priložnost ne samo za to državo, ampak za celotno Evropo.

Pri vzpostavljanju geopolitične EU pa so pomembni tudi njeni odnosi s svetovnimi velesilami. “Združene države Amerike ostajajo najpomembnejši zaveznik Evrope,” je povedal. Glede odnosov s Kitajsko pa se je strinjal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, da je treba zmanjšati tveganja, ne pa se oddaljiti od nje.

“Geopolitična Evropa pa se meri tudi po tem, ali izpolnjuje svoje obljube do neposrednih sosed. Iskrena širitvena politika izpolnjuje svoje obljube, predvsem do držav Zahodnega Balkana, ki smo jim že pred dvajsetimi leti dali pristopno perspektivo,” je povedal. Ob tem je poudaril, da morajo kandidatke za članstvo narediti napredek, ki pa ga mora EU nagraditi.

Potrebna reforma EU

Za širitev EU je potrebna tudi njena reforma. Pri tem se je zavzel za večjo uporabo kvalificirane večine na področjih zunanje in davčne politike v Svetu EU. “Popolno soglasje pri vseh odločitvah ne zagotavlja največje možne demokratične legitimnosti,” je povedal Scholz. “Iskanje kompromisov, ki varujejo tudi interese manjšine, je v skladu z našim razumevanjem liberalne demokracije,” je poudaril.

EU se mora po njegovih besedah odpreti tudi za prihodnost, pri čemer je izpostavil, da mora najprej opraviti s “starimi problemi”, kot je reševanje migracijskega vprašanja. Eden največjih izzivov pred EU pa je prehod na podnebno nevtralnost.

Prihodnost ne pripada revizionistom, zaradi katerih danes trpijo Ukrajinci, je še poudaril Scholz. Pri tem je pozval, da se ne smemo bati kazanja moči, kot je današnja vojaška parada v Moskvi. “Ostanimo trdni v podpori Ukrajini, dokler bo treba,” je dejal. “Sporočilo tega 9. maja ni tisto, kar slišimo iz Moskve. Naše sporočilo se glasi: Preteklost ne bo premagala prihodnosti. Prihodnost – naša prihodnost – je Evropska unija,” je sklenil nemški kancler.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje