Nemški kancler zavrnil turško izpodbijanje suverenosti grških otokov

Svet 27. Okt 202213:13 0 komentarjev
Olaf Scholz
Foto: PROFIMEDIA

Nemški kancler Olaf Scholz je danes ob začetku uradnega obiska v Atenah kritiziral turško izpodbijanje suverenosti nekaterih grških otokov in grožnje z vojaškim posredovanjem v Grčiji. Obe državi je pozval, naj nesoglasja rešita z dialogom in na podlagi mednarodnega prava ter ponudil možnost nemške pomoči v sporu.

V pogovoru za grški časnik Ta Nea, še pred uradnim srečanjem z grškim premierjem Kiriakosom Micotakisom, je Olaf Scholz poudaril, da je nesprejemljivo, da ena članica zveze Nato dvomi o suverenosti druge. Prav tako je kritiziral “bolj ali manj prikrite vojaške grožnje” Grčiji, ki so jih v zadnjih mesecih večkrat izrekli turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in nekateri drugi turški uradniki.

Obe državi je pozval, naj nesoglasja rešita z dialogom in na podlagi mednarodnega prava. “Dobri sosedski odnosi med Grčijo in Turčijo niso pomembni le za obe državi, temveč za vso Evropo,” je dejal in ponudil možnost nemškega posredovanja v sporu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Konec koncev bi moral biti naš skupni cilj in vizija izkoristiti celoten gospodarski potencial vzhodnosredozemske regije v korist vseh držav,” je še dodal.

Grčija in Turčija se že vrsto let prepirata zaradi morskih meja, suverenosti nad številnimi naseljenimi in nenaseljenimi grškimi otoki v vzhodnem Sredozemlju ter glede pravic do izkoriščanja surovin v morju.

Trenutno so razmere med članicama Nata zelo napete. Erdogan je Grčijo obtožil okupacije Egejskih otokov, Atene pa so opozorile, da je Turčija nad otoki izvedla več sto nezakonitih vojaških poletov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!