ZDA še s 175 milijoni pomoči Ukrajini, gre za strelivo z osiromašenim uranom

Svet 06. Sep 202310:59 > 21:31 8 komentarjev
PROFIMEDIA

Washington bo v okviru vojaške podpore Ukrajini dobavil tankovsko strelivo z osiromašenim uranom, je po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočil Pentagon.

Gre za del najnovejšega svežnja ameriške vojaške pomoči Ukrajini v skupni vrednosti 175 milijonov ameriških dolarjev.

120-milimetrski naboji so po navedbah ameriškega obrambnega ministrstva namenjeni ameriškim tankom M1 Abrams. Te tanke je Washington obljubil Kijevu.

ZDA bodo tovrstno strelivo Ukrajini tokrat dobavile prvič. Pred več meseci je tovrstno strelivo Ukrajini obljubila tudi Velika Britanija, kar je Rusija odločno obsodila.

Osiromašeni uran je snov, ki nastaja v procesu bogatitve urana za pridobivanje jedrske energije ali jedrskega orožja. V trdni obliki je rahlo radioaktiven in se uporablja za utrjevanje nabojev.

Ko strelivo, izdelano s konico ali jedrom iz osiromašenega urana, zadane trden predmet, na primer bok tanka, ga prebije in nato eksplodira. Hlapi se nato pretvorijo v prah, ki je strupen in tudi rahlo radioaktiven. Strelivo z osiromašenim uranom po navedbah francoske tiskovne agencije AFP povezujejo z zdravstvenimi težavami, kot so rak in prirojene napake v preteklih spopadih, čeprav ni dokazano, da je strelivo vzrok za te težave.

ZDA so Ukrajini od začetka ruske invazije februarja lani skupno namenile več kot 43 milijard dolarjev vojaške pomoči.

To odločitev so ZDA sporočile po obisku ameriškega državnega sekretarja Antonyja Blinkna, ki je v sredo zjutraj prispel na nenapovedan dvodnevni obisk v Kijev. To je sicer Blinknov četrti obisk v Ukrajini od začetka ruske invazije februarja lani in šesti po nastopu mandata v začetku leta 2021. Državni sekretar ZDA je med najbolj gorečimi podporniki Ukrajine znotraj administracije predsednika Joeja Bidna.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje