Neprestana rast cen v Nemčiji: se bliža konec inflacije?

Svet 17. Okt 202112:04 > 12:07
plin denar evro
Profimedia

Septembra so se cene v Nemčiji v primerjavi z lanskim septembrom zvišale za kar 4,1 odstotka. Prvič po letu 1993 je inflacija presegla štiri odstotke, je objavil nemški zvezni statistični urad. 

Močno inflacijo spodbujajo visoke cene energije, a to ni edini vzrok. Strokovnjaki opozarjajo tudi na rast davka na dodano vrednost za nekatere izdelke, zamude pri svetovni dobavi blaga in zastoje v pristaniščih.

Za toplo stanovanje bo treba seči precej globlje v žep

Nemški potrošniki bodo pozimi odšteli tudi precej več za ogrevanje stanovanj, poročanje Deutsche Welle povzema N1 Hrvaška. Četrtina gospodinjstev se ogreva z oljem, ki bo v primerjavi z lanskim letom dražje za 76,5 odstotka. Vendar pa lanska cena ni bila običajna – zaradi pandemije koronavirusa je bila cena surove nafte nizka, povpraševanje pa zgodovinsko gledano eno najnižjih.

Letos je Nemčija uvedla davek na emisije ogljikovega dioksida, kar vpliva na ceno nafto in se prenaša tudi na potrošnike.

Na plin se ogreva polovica nemških gospodinjstev. Septembra je bil tak način ogrevanja 5,7 odstotka dražji. Vendar dodatne podražitve niso izključene.

Država bo morala pomagati tako imenovanim energetsko revnim gospodinjstvom, ki ne zmorejo pokriti stroškov energije, pravi predsednica nemške Zveze odjemalcev porabnikov energije Leonora Holing. Od države zahteva, da revnim doplača ogrevanje in prepove odklope, ko ne zmorejo plačati stroškov.

Cene goriv blizu rekordnim

Tudi cene goriv se približujejo rekordnim vrednostim. V začetku tega tedna je dizel stal 1,526 evra za liter, super E10 gorivo pa kar 1,647 evra. Tudi podražitvam goriv še ni videti konca.

Bencinska črpalka
Jo Yong-Hak/REUTERS

Razlog za podražitev surove nafte je v dajatvah zaradi ogljikovega dioksida, ki liter goriva podražijo za od šest do osem centov. Gerhard Hillebrand iz avtomobilske zveze ADAC prihodnjo nemško vlado poziva, naj “opusti igre na srečo z idejo o še hitrejšem dvigu cene ogljikovega dioksida”.

Za zdaj je predvideno, da se bo dajatev na tono ogljikovega dioksida do leta 2025 dvignila s 25 evrov na 55 evrov, kar bi pomenilo podražitev še od sedem do devet centov na liter goriva, ne glede na gibanje cene surove nafte.

Zelenjava skoraj 10 odstotkov dražja

Rekordno visoke so tudi cene hrane. V primerjavi s septembrom 2020 so se povečale za 4,9 odstotka. Največjo podražitev so zabeležili pri zelenjavi (9,2 odstotka), jedilnem olju (6,4 odstotka), mlečnih izdelkih in jajcih (5,5 odstotka) ter mesu in predelanih izdelkih (4 odstotke).

Na naraščajočo ceno hrane vpliva povpraševanje na Kitajskem, piše N1 Hrvaška. Pojasnili so, da še kitajski srednji sloj krepi, hkrati pa se povečuje povpraševanje po kakovostnih živilih, kot so meso, ribe in mlečni izdelki. Sabrina Jakobs iz investicijske hiše Inside Investments pravi, da nemška proizvodnja temu ne more slediti. “Evropski kmetje imajo na voljo ogromen kitajski trg, ki izdelke plačuje s suhim zlatom, zato se cene v Evropi posledično povečujejo,” je dodala.

Podražitvi avtomobilov za 6,3 odstotka je sledila tudi podražitev koles za 7,7 odstotka.

Se bo rast cen nadaljevala tudi v prihodnje leto?

Zvišale so se tudi cene gradbenega materiala. Cena parketov in laminatov je višja za 7,6 odstotka, gradbeni material in lesarski material pa sta se podražila za 6,1 odstotka. Na poskok cen je – tako kot drugod po svetu – poleg povečane gradnje po epidemiji koronavirusa vplivala še višja cena lesa po požarih v Kaliforniji in napadih škodljivcev na gozdove v Kanadi.

Strokovnjaki ocenjujejo, da se rast cen ne bo nadaljevala v prihodnje leto.

Vendar obstajata dve nevarnosti. Prvič, da bodo ljudje porabili več kot prej, kar bo povzročilo skok cen, in drugič, da bodo hkrati naraščale cene ter plače. Nemčiji namreč primanjkuje delovne sile, cena dela narašča, prav tako pa ni izključeno, da bi prihodnja vlada minimalno urno postavko dvignila na 12 evrov bruto. To bi pomenilo, da bi imeli ljudje večjo kupno moč, posledično pa bi cene narasle.

Komentarji (0)

Prikaži vse komentarje