Podpredsednik ruske vlade ne izključuje ponovne krize z dobavo plina

Gospodarstvo 16. Okt 202118:25 0 komentarjev
Plin
Laszlo Balogh/REUTERS

Rusija ne izključuje možnosti nove krize z dobavo plina v Evropi, pravi podpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak. Evropo je pozval k dialogu.

“Ne izključujem možnosti, da se takšna situacija ponovi,” je po poročanja N1 Hrvaška dejal podpredsednik ruske vlade, pristojen za energetiko, Aleksandar Novak. Evropsko unijo (EU) je pozval k pogajanjem: “Pripravljeni smo na dialog.”

Po njegovih besedah v evropskih skladiščih manjka približno 25 milijonov kubičnih metrov plina. Novak meni, da je glede tega treba nekaj storiti.

Novak zanikal odgovornost Rusije za krizo dobave plina

Rusija – svetovna energetska velesila – je večkrat zanikala odgovornost za zvišanje cen. Novak trdi, da Rusija izpolnjuje svoje pogodbene obveznosti. Dobave na svetovne trge je Rusija v primerjavi s prejšnjim letom povečala za kar 15 odstotkov. Je pa letos Rusija porabila več plina kot običajno. Novak to pripisuje hladni zimi in okrevanju gospodarstva po epidemiji koronavirusa.

Ruski predsednik Vladimir Putin je nedavno pozval k zagonu plinovoda Severni tok 2, ki bi zemeljski plin iz Rusije v Nemčijo pripeljal prek Baltskega morja. Plinovod je sicer dokončan, nemška oblast pa zanj še ni izdala uporabnega dovoljenja.

Novak meni, da bi dobava plina po plinovodu Severni tok 2 omilila pregreti trg zemeljskega plina.

Nekateri nemški mediji so konec septembra poročali, da naj bi Rusija z dvigom svetovne cene plina želela prisiliti Bruselj v uporabo plinovoda Severni tok 2, še piše N1 Hrvaška.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!