Nepričakovano odkritje astronomov, ki znanost postavlja na glavo

Svet 23. Feb 202308:36 2 komentarja
James Webb
PROFIMEDIA

Astronomi so z vesoljskim teleskopom James Webb naleteli na nepričakovano odkritje. "Razkritje postavlja na glavo ustaljeno znanost," pravi ameriški astrofizik.

Največji in najmočnejši vesoljski teleskop James Webb je spet presenetil. Nova študija posnetih fotografij, ki je bila v sredo objavljena v reviji Nature, pa postavlja na glavo veljavno teorijo o nastanku galaksij, piše CNN.

Tokrat je teleskop razkril šest velikih galaksij, ki so obstajale med 500 in 700 milijoni let po velikem poku, ki je ustvaril vesolje.

“Ti objekti so veliko masivnejši, kot je kdorkoli pričakoval,” je odkritje komentiral glavni avtor študije Joel Leja, sicer docent astronomije in astrofizike na ameriški univerzi Penn State. “Pričakovali smo, da bomo videli le majhne, ‘otroške’ galaksije, vendar smo odkrili tako ‘odrasle’ galaksije, kot je naša. In to na območju, ki je bilo prej razumljeno kot zora vesolja.”

Teleskop opazuje vesolje v infrardeči svetlobi, ki je našemu očesu nevidna, in je sposoben zaznati šibko svetlobo starih zvezd in galaksij. Po pisanju CNN lahko astronomi z Webbom pogledajo do približno 13,5 milijarde let nazaj v preteklost. Medtem je po ocenah znanstvenikov vesolje staro 13,8 milijarde let.

“Razkritje, da so masivne galaksije začele nastajati zelo zgodaj v zgodovini vesolja, postavlja na glavo to, kar smo mnogi mislili, da je ustaljena znanost,” je dejal Leja. “Te objekte smo neuradno imenovali ‘rušilci vesolja’ – in za zdaj so upravičili svoje ime.”

Galaksije so tako masivne, da so popolnoma drugačne od zgodnjih galaksij v vesolju, kar pomeni, da morajo znanstveniki na novo premisliti, kako so galaksije nastale in se razvile. Po sedanji teoriji naj bi se galaksije začele kot majhni oblaki zvezd in prahu, ki so sčasoma rasli.

Znanstvenik je za CNN povedal, da so prvič pogledali v tako zgodnje vesolje. “Izkazalo se je, da smo našli nekaj tako nepričakovanega, da je to za znanost pravzaprav problem. To postavlja pod vprašaj celotno sliko zgodnjega nastajanja galaksij.”

Leja in njegovi sodelavci so začeli analizirati Webbove podatke in prve posnetke teleskopa julija lani, ko so bili objavljeni. Galaksije so se pojavile kot velike svetlobne točke in ekipa je bila presenečena, ko jih je zagledala – tako presenečena, da je mislila, da je naredila napako pri interpretaciji podatkov.

“Ko smo dobili podatke, smo začeli modelirati in ugotavljati, kaj so, ker so bile tako velike in svetle točke. Moja prva misel je bila, da smo naredili napako in da jo bomo le našli ter nadaljevali svoje življenje. Toda kljub številnim poskusom teh napak še nismo našli.”

Eden od načinov, kako ugotoviti, zakaj so galaksije nastale tako hitro, je narediti spektralno sliko galaksij, ki vključuje razdelitev svetlobe na različne valovne dolžine, da bi določili različne elemente, pa tudi določiti pravo razdaljo galaksij, je dejal Leja. Podatki bi omogočili podrobnejši pogled na galaksije in njihovo velikost.

“Spekter nam bo takoj povedal, ali so te stvari resnične,” je dejal Leja.

Znanstveniki pa kljub prvim izsledkom ne izključujejo možnosti, da so galaksije, identificirane s pomočjo Webbovih podatkov, v resnici nekaj povsem drugega.

“To je naš prvi pogled tako daleč nazaj, zato je pomembno, da smo odprti glede tega, kar vidimo,” je dejal Leja. “Čeprav podatki kažejo, da gre verjetno za galaksije, menim, da obstaja realna možnost, da se nekaj teh objektov izkaže za zakrite supermasivne črne luknje. Ne glede na to pa količina mase, ki smo jo odkrili, pomeni, da je znana masa v zvezdah v tem obdobju našega vesolja do stokrat večja, kot smo mislili prej. Tudi če vzorec zmanjšamo na polovico, je to še vedno osupljiva sprememba,” je znanstvenik sklenil za CNN.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje