Snovalec spektakularne predstave, ki je navdušila Slovence: Iz srca sem hvaležen

Kultura 22. Feb 202318:14 14 komentarjev
Miha Krušič, režiser otvoritvene slovesnosti Planica 2023
@mihakrusicprodance/INSTAGRAM/BOBO

S spektakularno prireditvijo se je v Kranjski Gori začel največji športni dogodek leta pri nas. Do podrobnosti izpiljena otvoritvena slovesnost pa je navdušila Slovenke in Slovence. Idejni vodja in režiser prireditve Miha Krušič je na oder skupaj postavil skupino Laibach, ansambel Saše Avsenika in DJ Umeka. "Želeli smo proslavo kontrasta, kar Slovenija tudi je," je za N1 povedal njen avtor.

V Kranjski Gori so v torek zvečer slovesno odprli slovenski športni dogodek leta – začetek nordijskega svetovnega prvenstva v Planici. Do potankosti izpeljana otvoritvena slovesnost pa je med udeleženci prireditve in gledalci pred malimi zasloni požela veliko navdušenje.

Preberite še: Nagačen zajec na Prešernovi proslavi: režiser pojasnil ozadje

Glavni “krivec” za prireditev, ki je navdušila Slovence in Slovenke, je bil Miha Krušič, režiser in scenograf. Na odru v Kranjski Gori je združil prekaljene glasbene virtuoze, prepoznavne tako doma kot v tujini, denimo skupino Laibach, ansambel Saše Avsenika in DJ Umeka.

“Med tremi zelo različnimi izvajalci se je na koncu ustvarila sinergija. In prav kontradiktornost različnih glasbenih stilov, oblačil, nastop otrok, plesalcev baleta in folklore … Želeli smo proslavo kontrasta, kar Slovenija tudi je,” je za N1 povedal svetovno znani koreograf in plesalec Krušič, ki priznava, da je bil na začetku, ko so se začeli pogovori o tem, da bi prevzel glavno vlogo pri organizaciji prireditve, precej prestrašen. Tudi zato, ker je debitiral v vlogi režiserja.

“Nisem bil le koreograf, ampak tudi režiser, zato je bila ta naloga toliko bolj pomembna. Skrbelo me je, kako združiti tri velika imena. Res sem se spraševal, kako bo. Glasbenikov ne moreš samo postaviti na oder, ampak moraš tudi nekaj narediti, pripraviti scenarij. Navsezadnje, če bi šlo kaj narobe, bi lahko uničil tako svojo kot kariero ostalih,” je razlagal Krušič.

Dodal je, da so z ekipo dneve in noči razmišljali, kako bodo projekt izpeljali. “Zadnji teden je bilo na dan le štiri ure spanca in dvajset ur dela. Res sem iz srca hvaležen vsem, ki so mi stali ob strani in pomagali, da je vse teklo gladko od prve do zadnje minute. Vloženo je bilo veliko truda in krvavega dela. Izjemno sem vesel, da je prireditev v javnosti dobro sprejeta.”

Po njegovih besedah si pohvalo zaslužijo vsi – od plesalcev do tehnikov in ostalih, ki so pri projektu sodelovali. Brez sodelovanja in zaupanja, tako Krušič, jim ne bi uspelo. “Res sem vesel, da smo Slovenijo predstavili v vsem svojem sijaju. Moja največja želja je bila, da bi v proslavi zaobjeli Triglav, torej sprva njegovo nežnost in kasneje moč in mogočnost. Želel sem zgodbo za vse generacije, ki opisuje narod pod Triglavom, ki si zasluži priznanje vsega sveta. To je bil namen prireditve,” je dodal s tresočim glasom in priznal, da to pripoveduje s solznimi očmi.

Krušič obžaluje le, da v zaključni špici niso mogli poimensko navesti vseh imen, ki so pri dogodku sodelovala. “Le to obžalujem, s tem bi se zahvalil vsem, ki so sodelovali. Te prireditve en sam človek ne bi mogel izpeljati, uspelo nam je le s skupnimi močmi,” je ponovno poudaril.

Krušiča je lani poleti k sodelovanju povabila Smučarska zveza Slovenije, septembra so se začeli aktivnejše priprave in konkretnejše snovanje rdeče niti prireditve. “Verjetno lahko uspeh pripišemo tudi temu, da je projekt že v startu dobil potrebno podporo. Vodstvo smučarske zveze mi je popolnoma zaupalo, če zaupanja ne bi bilo, uspešna izvedba ne bi bila mogoča. Res me veseli, da jih nisem razočaral,” je sklenil Krušič.

Skupina Laibach je za odprtje pripravila skladbo, ki temelji na stari slovenski pesmi z naslovom Oj, Triglav, moj dom, pri kateri so sodelovali še Severa Gjurin, Tomi Meglič, Irena Anžič, Petra Vidmar, člani Zbora Slovenske filharmonije in pihalno-trobilska sekcija Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. V glasbenem spektaklu je sodelovalo več kot 130 nastopajočih, tudi plesalci folklorne skupine Emona, evropski in svetovni prvaki v hip hopu plesne šole Bolero in plesalci baletnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana. Slovesnost sta povezovala Igor E. Bergant in Bernarda Žarn.

Uvodna slovesnost se je začela natančno ob 20.23. Uro torkovega velikega dogodka so organizatorji izbrali namenoma, saj simbolizira leto 2023. Z današnjim dnem pa se je začel tudi tekmovalni del. Dan po otvoritveni slovesnosti se je dogajanje preselilo v Planico, kjer se bo okrog 750 športnikov vse do 5. marca borilo za 24 kompletov kolajn.

Slovenijo bo zastopalo 33 skakalcev, tekačev in kombinatorcev. Na Trgu zmagovalcev v Kranjski Gori pa bodo ob koncu potekale podelitve odličij.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje