Nesreča v Grčiji: premier družinam žrtev obljubil finančno in moralno podporo

Svet 09. Mar 202314:51 0 komentarjev
nesreča v Grčiji
PROFIMEDIA

Grški premier Micotakis je zagotovil "popolno preglednost" v preiskavi železniške nesreče, v kateri je umrlo 57 ljudi. Obljubil je tudi finančno ter psihološko podporo družinam žrtev in poškodovanim v nesreči, ki je sprožila jezo grške javnosti ter spodbudila množične proteste in stavke.

Grški premier Kiriakos Micotakis je ob začetku prve seje vlade po železniški nesreči, ki se je zgodila prejšnji torek, obljubil “popolno preglednost preiskave, da bi odkrili napake”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Konservativni premier je tudi obljubil “takojšnje ukrepe za izboljšanje problematičnega stanja na železnicah”. Kot je zatrdil, bo storil vse, da bi zagotovil dokončanje izboljšav varnostnih sistemov.

Micotakis je zagotovil podporo družinam žrtev tragične nesreče, tako finančno kot moralno in psihološko. V prihodnjih dneh bodo objavili odškodnine za svojce in poškodovane v nesreči, je dejal. Znova se je tudi opravičil v imenu “vseh, ki so leta vladali državi”, pri čemer, kot je dejal, tudi sam prevzema odgovornost, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Vsi smo odgovorni za to, moramo biti dovolj pogumni, da to priznamo,” je dejal Micotakis, ki si prizadeva za ponovno izvolitev na prihodnjih volitvah, ki bodo po pričakovanjih potekale v aprilu.

nesreča v Grčiji
PROFIMEDIA

Njegova vlada vzrok za nesrečo, v kateri sta trčila potniški in tovorni vlak, ki sta se znašla na istem tiru, pripisuje človeški napaki. Načelnik železniške postaje Larisa, ki naj bi potniški vlak pomotoma preusmeril na iste tire kot prihajajoči tovorni vlak, je trenutno v preiskovalnem priporu.

V povezavi z železniško nesrečo so danes kazenski postopek sprožili še proti trem uslužbencem železnic, je za AFP povedal sodni vir. Nadzornik vlaka in dva upravitelja postaje so bili obtoženi uboja iz malomarnosti, povzročitve telesnih poškodb in oviranja prometne varnosti, je še povedal vir, ki je pojasnil, da sta dva od obtoženih 28. februarja zvečer, ko je prišlo do trčenja, predčasno zapustila delo.

Nesreča je sprožila vsesplošno ogorčenje javnosti zaradi slabega stanja grškega železniškega omrežja, kritiki pa opozarjajo na dolgotrajno slabo upravljanje železnic, nezadostne investicije in število zaposlenih.

Preberite še: Po tragični nesreči Grki že deseti dan na ulicah: “Strmoglavili vas bomo”

V sredo se je na na ulice grških mest po vsej državi zgrnilo na deset tisoče ljudi, da bi izrazili jezo zaradi nesreče, zahtevali pravico za žrtve in pozvali k odstopu vlade. Samo v prestolnici Atene se je zbralo več kot 40.000 ljudi, po vsej državi pa po podatkih policije več kot 65.000. Demonstracije so potekale hkrati s stavko javnih uslužbencev, ki se jim je pridružilo na tisoče drugih delavcev.

GRČIJA, protesti
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!