Netanjahu želi izvesti invazijo na Rafo

Svet 25. Feb 202411:35 3 komentarji
Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Foto: PROFIMEDIA)

Izraelski premier od vladnega kabineta želi čimprejšnjo odobritev napada na Rafo. Tam je trenutno okoli 1,5 milijona Palestincev, večinoma razseljenih iz drugih delov države.

V senci trajajočih napadov na Gazo je izraelski premier Benjamin Netanjahu v soboto izrazil željo po čimprejšnji odobritvi načrta za invazijo na Rafo. V Izraelu je medtem na protivladnih protestih k sprejetju dogovora o izpustitvi talcev pozivalo na tisoče ljudi.

Netanjahu je prek omrežja X sporočil, da bo v kratkem sklical vladni kabinet z namenom odobritve načrta za kopensko ofenzivo na skrajnem jugu Gaze. Načrt bo med drugim predvideval prisilni umik tamkajšnjega civilnega prebivalstva.

V Rafi, ki se nahaja tik ob meji z Egiptom, je trenutno okoli 1,5 milijona Palestincev, večinoma notranje razseljenih iz preostalih delov enklave.

Z območja Gaze medtem prihajajo poročila o novih izraelskih napadih na mesto Gaza na severu enklave in v Han Junisu. Kot navaja katarska televizija Al Jazeera, se na severu prebivalci soočajo s hudo lakoto, ki najbolj ogroža najmlajše, v Han Junisu pa zaradi izraelske ofenzive zdravstvene ustanove ne delujejo več. O spopadih s pripadniki palestinskih oboroženih gibanj v tem mestu poroča tudi izraelska vojska.

V Izraelu izbruhnili protesti

Število palestinskih žrtev vojne v Gazi se približuje 30.000, izraelske okupacijske sile pa nadaljujejo tudi racije na zasedenem Zahodnem bregu, navaja palestinska tiskovna agencija Wafa. Prav tako naj bi Izrael izvedel nov napad na ozemlje Sirije, pri tem pa ubil dva pripadnika libanonskega proiranskega gibanja Hezbolah, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Nezadovoljstvo z Netanjahujevim vodstvom je v soboto zvečer izražalo tisoče Izraelcev, policija pa jih je 21 tudi pridržala, piše dpa.

Protestniki so vlado pozivali, naj sprejme sporazum o izpustitvi talcev, ki jih palestinsko islamistično gibanje Hamas zadržuje v Gazi. Izrael ocenjuje, da je v enklavi še okoli sto živih talcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje