Najhujše padavine v 80 letih v Južni Koreji: umrlo najmanj sedem ljudi

N1 video 09. Avg 202212:19 > 12:43 0 komentarjev

Neurja in poplave v Južni Koreji so terjala najmanj sedem življenj, vsaj sedem ljudi pa je pogrešanih, so danes sporočile tamkajšnje oblasti. V okrožju Dongjak na jugu Seula je v eni uri padlo več kot 140 milimetrov dežja na kvadratni meter, kar je po podatkih južnokorejskega vremenskega urada (KMA) rekordna količina padavin.

V prestolnici Seul in sosednjih regijah na severu države je poplavilo hiše, ceste, polja in postaje podzemne železnice, poroča nemška tiskovna agencija dpa.  Nekateri avtomobili in avtobusi so ostali pod vodo, poplavilo pa je tudi nekatere trgovine.

“Na območju Seula je zaradi močnega deževja umrlo najmanj sedem ljudi, sedem jih pogrešamo,” je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal neimenovan uslužbenec notranjega ministrstva.

V okrožju Dongjak je domnevno zaradi električnega udara umrl mestni uslužbenec, ki je skušal odstraniti podrto drevo, v okrožju Gwanak pa so v kletnem stanovanju utonili trije ljudje, vključno s 13-letnikom. V istem okrožju so reševalci v poplavljenem stanovanju našli še eno truplo.

Truplo so našli tudi pod ruševinami zrušenega avtobusnega postajališča v provinci Gyeonggi, medtem ko je ena oseba umrla zaradi zemeljskega plazu. Po navedbah britanskega BBC je bilo v poplavah poškodovanih najmanj 14 ljudi.

Južnokorejski predsednik Yoon Suk-yeol je krivdo za rekordne padavine pripisal podnebnim spremembam in dejal, da se mora vlada prilagoditi. “Vlada mora od začetka pregledati sedanji sistem obvladovanja nesreč, saj nenavadno vreme zaradi podnebnih sprememb postaja del vsakdanjega življenja,” je dejal predsednik in poudaril, da se morajo na nastale razmere odzvati z vsemi močmi, navaja AFP.

poplave poplave
Yonhap/REUTERS
poplave poplave
Yonhap/REUTERS
poplave poplave
Kim Hong-Ji/REUTERS
poplave poplave
Yonhap/REUTERS
poplave poplave
Yonhap/REUTERS
poplave poplave
Kim Hong-Ji/REUTERS

Vremenoslovci napovedujejo, da se bo deževje nadaljevalo več dni, vendar naj ne bi preseglo količine desetih milimetrov na uro. Opozorilo o močnem deževju je danes izdala tudi Severna Koreja, veljalo pa naj bi v prvi vrsti za južne dele države. O škodi v tej izjemno izolirani državi sicer za zdaj niso poročali, še navaja dpa. Lokalni mediji poročajo, da gre za najobilnejše padavine v zadnjih 80 letih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!