Posnetki hudega neurja, ki divja po Evropi: “Kar se je zgodilo, ima ime” (VIDEO)

N1 video 03. Nov 202306:55 0 komentarjev

Neurje Ciaran z močnimi vetrovi in obilnim deževjem, ki je zajelo dele Evrope, je zahtevalo nove smrtne žrtve. V Italiji so umrli trije ljudje, skupno število smrti je tako naraslo na deset.

Število smrtnih žrtev neurja Ciaran, ki je v četrtek zajelo Evropo, je s sedem naraslo na deset, potem ko so v Toskani umrli trije ljudje. “To, kar se je nocoj zgodilo v Toskani, ima ime: podnebne spremembe,” je na družbenem omrežju X zapisal toskanski guverner Eugenio Giani in zatrdil, da v regiji še nikoli niso zabeležili tako veliko dežja v tako kratkem času. Dodal je, da je med tremi mrtvimi tudi 85-letni moški, ki so ga našli utopljenega v njegovi hiši. Župan Firenc Dario Nardella je medtem sporočil, da so razmere v regionalni prestolnici kritične.

Tamkajšnja civilna zaščita je sporočila, da so pogrešani trije ljudje. V celotni Toskani so sicer gasilci opravili več kot tisoč intervencij, številni domovi pa so brez elektrike. V Livornu je tudi blokiran pristaniški promet. Razmere so alarmantne tudi v Milanu, kjer je policija zaradi obilnih padavin zaprla ceste ob reki Sevesi. Ta sicer še ni prestopila bregov, a njena gladina nevarno narašča. Civilna zaščita, ki ji ponekod pomaga vojska, je posredovala tudi v Emiliji-Romanji, kjer je poplavilo več rek.

Po dve smrtni žrtvi so sicer pred tem zabeležili v Franciji in Belgiji ter po eno v Nemčiji, Španiji in na Nizozemskem. Večino smrti so povzročila padla drevesa. Več ljudi je tudi poškodovanih, od tega 15 v Franciji, vključno s sedmimi gasilci. Zaradi neurja, ki je v Franciji prizadelo predvsem severozahodno obalo, je bilo v državi brez elektrike sprva približno 1,2 milijona gospodinjstev. Po podatkih upravljavca omrežja Enedis jih je bilo v četrtek zvečer brez elektrike še skoraj 700.000.

Danes bo francoski predsednik Emmanuel Macron obiskal regijo Bretanjo, kjer so sunki vetra podrli več absolutnih rekordov. V Brestu so denimo izmerili sunke s hitrostjo 156 kilometrov na uro, v kraju Pointe du Raz pa celo sunke s hitrostjo 207 kilometrov na uro. Učinke neurja so občutili tudi v Španiji in na Portugalskem, kjer so ob atlantski obali zabeležili valove, visoke do devet metrov.

Neurje Ciaran je pustošil tudi v Angliji, kjer so oblasti zaprle več kot 300 šol. V Belgiji in na Nizozemskem je pa je bil otežen letalski, železniški in cestni promet.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!