Neurje in več tornadov hkrati razdejalo jug ZDA

Svet 13. Jan 202307:49 0 komentarjev

V četrtek je neurje z več tornadi zajelo jug ZDA. Najhuje je bilo v zveznih državah Alabama in Georgia, kjer je umrlo sedem ljudi. Več prebivalcev je moralo v bolnišnico, neurje z močnim vetrom pa je razdejalo tudi več zgradb.

Obsežno nenadno neurje je v četrtek v ameriških zveznih državah Alabama in Georgia zahtevalo najmanj sedem življenj. Najhuje je bilo v kraju Old Kingston v Alabami, kjer je umrlo šest ljudi, potem ko je hiše razdejal tornado.

Najmanj 12 ljudi je moralo v bolnišnico, še več pa jih je bilo lažje poškodovanih. Uničenih je bilo do 50 hiš, med njimi več mobilnih.

V kraju Selma v Alabami so se podirale tudi stavbe iz opeke, veter je premetaval avtomobile in daljnovode po vsem mestu, nad katerim se je vil dim zaradi požarov. V zvezni državi Georgia je umrl potnik v avtomobilu na cesti, na katerega je padlo drevo.

Neurja so prizadela širše območje ameriškega juga. Iz Alabame, Georgie in Južne Karoline so poročali o najmanj 33 tornadih, opozorila pred tem nevarnim vremenskim pojavom pa so veljala tudi v Mississippiju in Tennesseju. V Georgii je brez elektrike ostalo 100.000 odjemalcev, v Alabami pa 50.000.

Kalifornija si je medtem v četrtek za kratek čas oddahnila od zaporednih neurij, ki so državo preplavljale od začetka leta. Medtem ko so oblasti in prebivalci hiteli z odpravljanjem škode, pa naj bi danes in konec tedna prišli še dve nevihti. Velja nevarnost dodatnih poplav, že doslej so našteli 955 plazov in hudourniških izlivov.

Neurja so doslej v Kaliforniji zahtevala najmanj 18 življenj. V bližini mesta Paso Robles še vedno pogrešajo petletnega Kyla Doana, ki ga je voda odnesla iz avtomobila, v katerem sta bila z mamo.

alabama, nevihta, tornado alabama, nevihta, tornado
Mickey Welsh/USA Today Network via REUTERS
alabama, nevihta, tornado alabama, nevihta, tornado
Mickey Welsh/USA Today Network via REUTERS
alabama, nevihta, tornado alabama, nevihta, tornado
Gary Cosby Jr./USA Today Network via REUTERS
alabama, nevihta, tornado alabama, nevihta, tornado
Kenneth Martin/via REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!