Neverjetno odkritje v globinah morja ob Novi Zelandiji

Svet 16. Feb 202210:56 > 12:28 0 komentarjev
Mladič morskega psa duha
Brit Finucci

Novozelandski znanstveniki so našli morskega psa duha. Tako se namreč imenuje ena najredkejših vrst morskemu psu podobne ribe, katere mladiča so odkrili v temnih globinah Tihega oceana blizu Južnega otoka Nove Zelandije.

Mladiča so našli približno 1.200 metrov pod morsko gladino v bližini Južnega otoka. Odkritje je bilo po besedah znanstvenikov naključno; po poročanju BBC so ga našli med rutinskim pregledom podvodnih populacij.

“Vrste, ki živijo v globljih delih oceana, je težko najti in so precej skrivnostne. To velja tudi za morske pse duhove, ne vidimo jih pogosto,” je za BBC povedala članica ekipe znanstvenikov Brit Finucci.

Zarodki teh živali se razvijajo v jajčnih kapsulah na morskem dnu in se, dokler se ne izvalijo, hranijo z rumenjakom. Ker je bil trebuh najdenega mladiča še vedno poln jajčnega rumenjaka, znanstveniki novozelandskega Nacionalnega inštituta za raziskave vode in atmosfere ocenjujejo, da se je mladič izvalil šele pred kratkim.

rumenjak
Brit Finucci

Prvi korak po najdbi bo ugotavljanje vrste morskega psa. To nameravajo znanstveniki storiti tako, da bodo odvzeli vzorec tkiva in DNK-materiala ter mladiča temeljito izmerili.

Morski psi duhovi v resnici niso morski psi, temveč vrsta rib hrustančnic, ki je sorodna morskim psom in skatom, še dodaja BBC.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!