Nevrokirurgi in vesoljski inženirji niso nujno pametnejši od vas

Magazin 14. Dec 202119:36 0 komentarjev
Nevrokirurgi
Profimedia

V enem izmed najstarejših medicinskih znanstvenih revij British Medical Journal so objavili študijo, v kateri so kognitivne sposobnosti nevrokirurgov in vesoljskih inženirjev primerjali z "navadnimi" smrtniki. Ugotovitve pa so, da se od njih ne razlikujemo tako zelo.

Frazi “It’s not rocket science” (To ni vesoljska znanost, op. a.) in pa “It’s not brain surgery” (To ni operacija na možganih, op. a.) se v angleškem jeziku uporabljata, ko želi govorec ali pisec povedati, da nečesa ni tako težko narediti oziroma razumeti.

Britanski raziskovalci so ta prepričanja, ki se zrcalijo tudi v jeziku, preverili v mednarodni komparativni študiji. Med sabo so najprej primerjali kognitivne sposobnosti vesoljskih inženirjev in nevrokirurgov, potem pa so rezultate njihovih testov primerjali še z bazo 18.000 “navadnih smrtnikov” v Veliki Britaniji.

V študiji je sodelovalo 748 ljudi, in sicer 600 inženirjev ter 148 nevrokirurgov. Pri njih so preverjali prostorsko predstavo, sklepanje, delovni spomin, pozornost in čustveno inteligenco. Uporabili so “Great British Intelligence Test”, ki so ga sestavili v Londonu na prestižni naravoslovni univerzi Imperial College.

Glavno vprašanje, ki je zanimalo raziskovalce, je bilo, ali imajo boljše kognitivne sposobnosti vesoljski inženirji ali nevrokirurgi. Prav tako so raziskovali, če se omenjene fraze upravičeno uporabljajo.

Ker obema poklicema v prihodnjih desetletjih grozi kadrovsko pomanjkanje, se je raziskovalcem zdelo, da je pomembno preverjanje stereotipov v veljavi.

Ugotovili so, da so nevrokirurgi od vesoljskih inženirjev malo boljši v reševanju semantičnih problemov, recimo pri definiranju redkih besed. Inženirji so medtem boljši v testih pozornosti in pri prostorski predstavi. V primerjavi z 18.000 britanskimi državljani in državljankami pa od povprečja ne bistveno odstopajo.

Nevrokirurgi se medtem od drugih ljudi razlikujejo v reševanju problemov, pri čemer so hitrejši od povprečja, medtem ko so pri priklicu v spomin slabši.

V študiji so tako raziskovalci zaključili, da sta ta dva poklica morda neupravičeno postavljena na piedestal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!