“Nirvanin dojenček” izgubil tožbo

Magazin 05. Sep 202208:19 0 komentarjev
Nevermind, Nirvana
PROFIMEDIA

Sodišče je zavrnilo tožbo Spencerja Eldna zoper skupino Nirvana. 31-letnik, ki se je kot dojenček pojavil na naslovnici albuma Nevermind, je tožbo vložil, češ da gre za otroško pornografijo in spolno izkoriščanje otrok.

Sodnik je ponovno zavrnil tožbo Spencerja Eldna, ki se je pri štirih mesecih pojavil na naslovnici studijskega albuma Nevermind. Fotografija, na kateri plava v bazenu, njegove oči pa so uprte v dolarski bankovec, je kmalu po izidu glasbenega izdelka leta 1991 postala ikonična.

31-letnik meni, da njegova podoba na naslovnici pomeni spolno izkoriščanje otroka. A je sodnik to zavrnil, saj naj bi Elden prepozno začel trditev o izkoriščenosti, piše BBC.

Eldnove pravne možnosti so zdaj skoraj izčrpane, saj ne more ponovno vložiti tožbe, čeprav je njegova pravna ekipa ameriškim medijem napovedala, da na sodbo sledi pritožba, še piše omenjeni medij. Elden je v tožbi zahteval približno 151 tisoč evrov odškodnine.

Med toženci so bili tudi fotograf Kirk Weddle, nekdanja člana skupine Nirvana Dave Grohl in Krist Novoselic ter Courtney Love, vdova pokojnega pevca Kurta Cobaina.

Elden je tožbo vložil leta 2021 in trdil, da ima še vedno pravico do pritožbe zaradi desetletja stare podobe, saj naj bi mu ta povzročila stisko in izgubo zaslužka.

Albumu v preteklosti naklonjen

Ob 15. in 25. obletnici izida albuma je Elden poustvaril naslovnico albuma, a na njej ni bil gol.

Fotograf Weddle, ki je posnel legendarno fotografijo z naslovnice albuma, je bil prijatelj s starši takrat štirimesečnega dojenčka. “Moj oče mu je na prošnjo odgovoril ’Ni problema. Šli bomo do bazena in ga vrgli noter, in to bo to’. In takrat res ni bilo nič takega, nihče ni vedel, kaj bo ta album postal,” se je leta 2015 za USA TODAY spominjal Elden. Takrat je svojo izkušnjo označil za pozitivno in zabavno.

Njegovim staršem so za fotografijo plačali 200 dolarjev, kar je danes okoli 212 evrov. Plošča Nevermind je ena najbolj prodajanih plošč vseh časov, saj je bilo po vsem svetu prodanih najmanj 30 milijonov izvodov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!