Nizozemska in Velika Britanija zaključili evakuacije državljanov iz Sudana

Svet 30. Apr 202316:46 > 21:35 0 komentarjev
ZAE
Rula Rouhana/REUTERS

Prvo letalo Rdečega križa s humanitarno pomočjo je prispelo v Sudan. Medtem je iz države danes odletel zadnji evakuacijski let za nizozemske državljane, iz Londona pa so sporočili, da so razmere v Sudanu postale preveč nevarne za nadaljevanje evakuacijskih letov. 72-urno premirje, ki je bilo v četrtek že prvič podaljšano, so sudanska vojska in paravojaške sile RSF danes vnovič podaljšale. Spopadi se kljub temu nadaljujejo.

Prvo letalo Mednarodnega odbora Rdečega križa s humanitarno pomočjo je danes pristalo v Sudanu, je sporočila organizacija. “Osem ton humanitarnega tovora vključuje kirurški material za podporo sudanskim bolnišnicam in prostovoljce sudanskega društva Rdečega polmeseca,” je sporočil Mednarodni odbor Rdečega križa. Pošiljka je v Sudan prispela prek jordanske prestolnice Aman in mesta Port Sudan ob Rdečem morju.

Port Sudan je po besedah direktorja regionalnega odbora organizacije Patricka Youssefa trenutno edina vstopna točka za dostavo pomoči. Dejal je, da je bilo na letalu “dovolj medicinskih pripomočkov za stabilizacijo 1.500 bolnikov”, in izrazil upanje, da bodo varnostne razmere omogočale pošiljanje nadaljnje pomoči. Ob tem je pojasnil tudi, da si sudanski Rdeči polmesec “prizadeva priti do trupel na ulicah” prestolnice Kartum, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v sudanski prestolnici trenutno deluje le 16 odstotkov bolnišnic.

Nizozemska in Velika Britanija zaključili evakuacije

Nizozemsko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da je zaključilo evakuacije nizozemskih državljanov iz Sudana. Iz države je namreč danes v Jordanijo poletelo zadnje letalo, so sporočili iz Haaga, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ob tem so pojasnili, da so iz Sudana skupno evakuirali najmanj 160 nizozemskih državljanov, od česar so jih 85 odpeljala nizozemska letala, preostale pa so evakuirali z letali drugih evropskih držav.

Iz Londona pa so sporočili, da so razmere v Sudanu postale preveč nevarne za nadaljevanje evakuacijskih letov. Zadnje letalo Velike Britanije za evakuacijo je iz Sudana tako vzletelo v soboto zvečer, s čimer se je število evakuiranih Britancev od torka povečalo na 1.888. “Evakuacija, ki smo jo izvedli, je bila najdaljša in največja med vsemi zahodnimi državami,” je za Sky News povedal britanski minister za promet Mark Harper in operacijo označil za zelo uspešno.

“Še naprej bomo zagotavljali konzularno podporo iz Sudana,” je zatrdil in dodal, da je britansko zunanje ministrstvo v Port Sudanu ustanovilo urad za tiste, ki želijo pobegniti prek morja v Savdsko Arabijo.

Sudan
ICRC/via REUTERS

V Sudanu so 15. aprila po večtedenskem sporu izbruhnili spopadi med vojsko pod vodstvom generala Abdela Fataha al Burhana in silami za hitro posredovanje (RSF), ki jim poveljuje njegov namestnik Mohamed Hamdan Dagalo. V torek je med sprtima stranema začelo veljati krhko 72-urno premirje, ki so ga v noči na petek podaljšali za tri dni, danes pa še enkrat. Kljub dogovoru se spopadi vseskozi nadaljujejo.

Po uradnih podatkih je bilo v spopadih doslej ubitih več kot 520 ljudi, več kot 4.500 pa je ranjenih. Več deset tisoč jih je notranje razseljenih, ali pa so pobegnili v sosednji Čad, Egipt, Južni Sudan in Etiopijo. Kot so med drugim danes opozorili ZN, se že tako revni Sudanci soočajo tudi s pomanjkanjem osnovnih potrebščin, katerih cene skokovito naraščajo.

“Ni prav, da še naprej potekajo spopadi za oblast, medtem ko država razpada,” je opozoril generalni sekretar ZN Antonio Guterres, medtem ko so spopadi v Sudanu danes vstopili v tretji teden. Svetovni program za hrano (WFP) je ob tem posvaril, da bi nasilje v državi lahko v krizo pahnilo celotno regijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!