Nizozemska korak bližje opustitvi obveznega razmisleka pred splavom

Svet 10. Feb 202217:37 0 komentarjev
Nizozemska
PROFIMEDIA

Poslanci spodnjega doma nizozemskega parlamenta so potrdili zakonodajne spremembe, ki bi odpravile obvezno obdobje razmisleka pred umetno prekinitvijo nosečnosti. Nizozemska zakonodaja namreč predvideva, da mora od pregleda pri zdravniku do opravljanja splava miniti pet dni. Tovrstna zakonodajna ureditev je po mnenju kritikov odraz patriarhalne družbene ureditve.

Spodnji dom nizozemskega parlamenta je danes z veliko večino glasoval za odpravo obveznega petdnevnega obdobja za premislek o umetni prekinitvi nosečnosti, ki ga trenutno zahteva veljavna zakonodaja. Spremembe bo moral potrditi še zgornji dom parlamenta, datum glasovanja pa še ni določen, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za zakonodajne spremembe je glasoval 101 poslanec spodnjega doma nizozemskega parlamenta, 38 poslancev pa je bilo proti. Jan Paternotte, eden od pobudnikov novega zakona, je odločitev označil za zgodovinsko in dejal, da ženskam zagotavlja večjo svobodo izbire.

V skladu s spremembami bi ženska, ki želi prekiniti nosečnost, in zdravnik, ki opravi poseg, skupaj odločala o optimalni dolžini obdobja za razmislek. Splav se tako lahko opravi že isti dan, ko se ženska prvič posvetuje z zdravnikom, še poroča dpa.

Glasovanje je razdelilo vladajočo koalicijo štirih strank, saj sta dve manjši krščanski stranki glasovali proti. Kot razlog so navedli bojazen, da ženske ne bi ustrezno pretehtale svoje odločitve. Zagovorniki spremembe so na drugi strani trdili, da obvezno obdobje za razmislek pomeni pokroviteljski odnos do žensk.

Zdravniki se bodo s pacientkami še naprej morali posvetovati o tem, če se za splav odločajo po lastni volji ali so pod pritiskom. Na Nizozemskem se lahko nosečnost prekine do 21. tedna, poznejša prekinitev nosečnosti je dovoljena le iz utemeljenih zdravstvenih razlogov.

Pred nizozemskimi poslanci je po navedbah portala Dutch News tudi odločanje o zakonodajnem predlogu, ki predvideva, da bi družinski zdravniki lahko neposredno predpisovali tablete, s katerimi se opravi splav.

Omenjeni portal prav tako navaja, da je razmerje opravljenih prekinitev nosečnosti glede na število nosečnosti na Nizozemskem eno najnižjih na svetu. Med tistimi, ki na Nizozemskem prekinejo nosečnost, so večinoma ženske, mlajše od 30 let, poseg pa opravijo pred sedmim tednom nosečnosti. Kot smo že pisali, na Nizozemskem splav opravljajo tudi prebivalke Poljske, saj je tam umetna prekinitev nosečnosti skoraj povsem prepovedana.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!