Nizozemska občina izgubila tožbo proti Twitterju o satanističnih teorijah zarote

Svet 05. Okt 202212:57 0 komentarjev
Twitter
Profimedia

Občina Bodegraven-Reeuwijk na zahodu Nizozemske je izgubila sodni postopek, v katerem je od družbenega omrežja Twitter zahtevala, da stori več za zaustavitev širjenja lažne teorije zarote, na podlagi katere naj bi bilo mesto Bodegraven dom skupine pedofilov, ki častijo satana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Občina je septembra tožila velikana družbenih medijev zaradi neutemeljenih govoric, ki so jih od leta 2021 širili trije moški. Eden od njih je dejal, da je bil v osemdesetih letih prejšnjega stoletja zlorabljen in da se spominja satanističnih obredov in umorov majhnih otrok.

Več deset ljudi se je nato zgrnilo v občino z okoli 34.000 prebivalci, da bi položili cvetje in sporočila na pokopališče tako imenovanih žrtev.

“Twitter je v tem trenutku storil dovolj s tem, da je s svoje platforme odstranil nezakonito vsebino o ‘zgodbi o Bodegravnu’,” je v sodbi, objavljeni v torek, zapisal sodnik okrožnega sodišča v Haagu.

Twitter je trajno suspendiral račun, ki je vseboval “žaljive in podžigajoče tvite” o Bodegravenu, in z njega odstranil vse povratne tvite, je še navedlo sodišče in dodalo, da ameriško podjetje “ni dolžno odstraniti tvitov drugih uporabnikov” o tej zadevi po lastni presoji.

Občina je namreč zahtevala, da Twitter izbriše tudi tvite vseh tistih uporabnikov, ki mesto povezujejo s satanistično-pedofilskimi zločini ali pozivajo druge, naj mesto obiščejo in se poklonijo žrtvam teh zločinov, navaja AFP.

Pred tem je nizozemsko sodišče junija dva moška, ki sta širila lažne govorice, obsodilo zaradi razžalitve, groženj in obrekovanja. Po mnenju sodišča namreč ne obstajajo dokazi o obstoju satanistične pedofilske mreže v mestu.

Tretjega moškega so avgusta lani aretirali na Severnem Irskem in ga letos izročili Nizozemski, kjer naj bi mu sodili na podlagi enakih obtožb.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!