Nizozemski mandatar Wilders pripravljen tudi na vodenje manjšinske vlade

Svet 29. Nov 202315:29 0 komentarjev
Geert Wilders
Foto: PROFIMEDIA

Na Nizozemskem se po volitvah začenja sestavljanje koalicije, ki bi omogočila vlado desničarskega populista Geerta Wildersa. Slednji pa je, kot pravi, pripravljen voditi tudi manjšinsko vlado. Sestavljanje vladne koalicije bo namreč zelo zapleteno, saj levi pol sodelovanje z Wildersom zavrača, uganka pa je tudi stranka VVD, ki bi vladi prinesla dovoljšno podporo.

Desničarski populist Geert Wilders, čigar Stranka za svobodo (PVV) je na nedavnih parlamentarnih volitvah na Nizozemskem osvojila največ glasov, ne izključuje možnosti oblikovanja manjšinske vlade, poroča nemška tiskovna agencija dpa. “Obstajajo različne možnosti, vendar pa bi imel raje vlado z večino,” je Wilders dejal v Haagu.

Wildersova stranka PVV je na volitvah osvojila 37 od 150 sedežev v nizozemskem parlamentu. Za oblikovanje koalicije potrebuje še najmanj dve stranki, ki bi morebitni prihodnji vladi pod Wildersovim vodstvom zagotovili večino 76 sedežev.

Prva faza oblikovanja vlade se je začela danes, ko je nekdanji minister za izobraževanje iz laburistične stranke Ronald Plasterk v vlogi “skavta”, ki bo nadzoroval koalicijska pogajanja, začel pogovore s predstavniki strank o potencialnem oblikovanju koalicije. Svoje poročilo naj bi predstavil prihodnji teden.

Pogajanja so stekla po krajšem zapletu, ko je prvotno imenovani “skavt” Gom van Strien, zadolžen za pogovore med strankami, v ponedeljek odstopil zaradi obtožb o domnevnih goljufijah.

Wilders je sicer po navedbah dpa nedavno omenil “logično povezavo na desnem političnem polu” – pogajati naj bi se želel predvsem z desnosredinsko Ljudsko stranko za svobodo in demokracijo (VVD) odhajajočega premierja Marka Rutteja, novoustanovljeno stranko Nova družbena pogodba (NSC) in uporniškim Gibanjem kmetov in državljanov (BBB).

Wilders bo imel težavo zbrati večino v parlamentu. Levi blok je namreč zavrnil sodelovanje, kar otežuje koalicijsko sestavljanko. PVV bi verjetno lahko sodelovala z BBB in skrajno desno stranko FvD, ki imata skupaj 10 sedežev. Vse oči pa so uprte v VVD. Pred volitvami nova vodja stranke Dilan Yesilgöz sicer ni zavrnila možnosti sodelovanja s PVV, je pa to posredno storila po volitvah, ko je rekla, da gre njena stranka v opozicijo.

Na Nizozemskem pogajanja o oblikovanju koalicije tradicionalno potekajo zelo dolgo. Do oblikovanja nove koalicije bo na čelu vlade ostal dolgoletni premier Rutte, ki je svojo zadnjo vlado sestavljal 271 dni, sedaj pa bi lahko ta proces trajal še dlje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!