Nizozemski premier Rutte kralju podal izjavo o odstopu

Svet 08. Jul 202315:40 0 komentarjev
Mark Rutte odstopil
Profimedia

Nizozemski premier Mark Rutte se je danes sestal z nizozemskim kraljem Viljemom Aleksandrom in uradno odstopil, potem ko je vladna koalicija v petek razpadla zaradi spora o migracijah. Rutte bo vodil vlado do predčasnih volitev, ki bodo po pričakovanjih novembra.

Nizozemski premier Mark Rutte je v petek zvečer sporočil, da bo njegova vlada odstopila zaradi nesoglasij koalicijskih strank glede ukrepov za zajezitev migracij. Kot je pojasnil na večerni novinarski konferenci, so bile razlike nepremostljive.

56-letni Rutte se je danes sam odpeljal v kraljevo rezidenco Huis Ten Bosch v gozdu blizu Haaga, kjer se je sestal s kraljem Vilijemom Aleksandrom in tudi uradno odstopil. Odšel je približno uro in pol pozneje. “Pogovor je bil dober, vendar ne bom povedal ničesar več, ker so ti pogovori zaupni,” je povedal novinarjem, ko je zapuščal kraljevo rezidenco.

Rutte, vodja desnosredinske stranke VVD, je nizozemski premier z najdaljšim stažem doslej in je na položaju od leta 2010. Do predčasnih volitev, ki naj bi bile po pričakovanjih novembra, bo vodil prehodno vlado.

Nizozemski premier Rutte odstopil
Profimedia

Njegova koalicija štirih strank je po dolgotrajnih in težkih pogajanjih v petek razpadla, razlog pa naj bi bil v nesoglasjih glede ukrepov za zajezitev migracij. Po poročanju lokalnih medijev je Rutte zavzel strogo stališče do migracij, da bi ugodil desnemu krilu svoje stranke.

Rutte je želel zaostriti omejitve glede združevanja družin beguncev. Število sorodnikov, ki bi lahko prišli na Nizozemsko, naj bi omejili na 200 na mesec. V nasprotnem primeru je zagrozil s padcem vlade. A krščanskodemokratska stranka Christen Unie naj bi tem načrtom ostro nasprotovala.

Trenutno največji izziv za Rutteja in VVD predstavlja Gibanje kmetov in državljanov (BBB), ki nasprotuje okoljskim pravilom EU, medtem ko se v zadnjem času krepi tudi nizozemska skrajna desnica. Rutte je sicer v petek dejal, da ima še vedno dovolj energije, da bi se potegoval tudi za peti mandat, vendar je dodal, da bo moral o tem še premisliti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!