Norveška odpravlja še zadnje protikoronske omejitve

Koronavirus 12. Feb 202214:54 1 komentar
Reine, Norveška
PROFIMEDIA

Norveška je danes odpravila še zadnje omejitve proti širjenju novega koronavirusa, med drugim obvezno nošenje mask in pravila socialne distance. Pandemija covida večini ne predstavlja več resne nevarnosti za zdravje, je sporočil norveški premier Jonas Gahr Store.

Oblasti v Oslu so sicer že v začetku februarja odpravile večino drugih covidnih omejitev, med drugim delo na daljavo ter omejevanje druženj in števila udeležencev na prireditvah.

“Razdalja med nami ni več potrebna,” je dejal Jonas Gahr Store, ki je v potrditev ukinitve obveznosti nošenja maske to zatlačil v notranji žep jakne.

Za okužene z novim koronavirusom ne bo več obvezna karantena, priporočljivo pa je, da ostanejo doma štiri dni po okužbi. Otrok s simptomi covida poslej ne bo več treba testirati.

Norveški premier je pri tem poudaril, da “pandemije še ni konec”, necepljenim in ogroženim skupinam pa je svetoval, naj še naprej spoštujejo socialno distanco in nosijo maske, ko vzpostavljanje ustrezne razdalje ne bo mogoče.

Tistim, ki potujejo na Norveško, ne bo več treba prijaviti svojih prihodov vnaprej, vlada pa tudi preklicuje prejšnjo zahtevo za predložitev negativnega testa pred odhodom na potovanje za tiste, ki niso cepljeni proti covidu-19.

Norveški inštitut za javno zdravje (FHI) je sicer sporočil, da v državi še niso dosegli vrhunca okužb z različico omicron, vendar naj bi se to zgodilo v kratkem.

Na Norveškem, kjer je bilo proti covidu-19 dvakrat cepljenih več kot 91 odstotkov prebivalcev, so od začetka pandemije zabeležili 986.851 okužb in 1440 smrti zaradi covida. Zdravstveni inštitut ocenjuje, da bi se lahko do letošnjega poletja okužili od tri do štiri milijone ljudi od skupno 5,4 milijona prebivalcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje