Nosečnica iz Mariupola: Moje slike so bile uporabljene za širjenje laži o vojni

Svet 17. Maj 202209:35 > 10:52 0 komentarjev
Mariupol
Uničena bolnišnica v Mariupolu (PROFIMEDIA)

Fotografija visoko noseče ženske, ki beži iz bombardirane porodnišnice, je ena najbolj ikoničnih podob vojne v Ukrajini. Toda fotografirana nosečnica je postala subjekt ruske dezinformacijske kampanje, sovražne komentarje sta ji pošiljali obe strani.

Fotografijo Marianne Višemirski, zavite v odejo, z okrvavljenim čelom, so videli po vsem svetu. Posneta je bila po napadu na bolnišnico v Mariupolu 9. marca. Fotografija je zakrožila po spletu, pojavila se je na naslovnicah časopisov, o njej so razpravljali v Varnostnem svetu Združenih narodov. Ko je preživela en napad, se je Marianna soočila z drugim – dezinformacijami in sovraštvom proti njej in njeni družini. 29-letnico je Rusija obtožila, da je igrala. Ruski diplomati so celo trdili, da je igrala dve različni ženski.

O napadu na bolnišnico, pobegu iz Mariupola in napadih na spletu je Marianna Višemirski spregovorila za BBC. “Dobivala sem grožnje, da me bodo našli, da me bodo ubili, da bodo mojega otroka razrezali na koščke,” je povedala v prvem intervjuju za večji zahodni medij.

Iz Mariupola je bila Marianna evakuirana v svoje rojstno mesto v delu Donbasa, ki ga nadzorujejo proruski separatisti. Med pogovorom se je zdela sproščena, za BBC je spregovorila brez kakršnegakoli pogojevanja. Vendar se je BBC za pogovor z Marianno dogovoril s proruskim blogerjem Denisom Seleznevom, ki je z Marianno opravil prvi intervju. Bloger je bil prisoten ves čas pogovora, Marianna je bila med pogovorom na njegovem domu. A pogovora ni motil. Mariannini sorodniki in prijatelji so za BBC zagotovili, da je zdaj na varnem.

“Stvari so se obrnile na glavo”

V informacijski bitki se je Marianna Višemirski znašla med rojstvom hčerke Veronike na vojnem območju. “Odločila se je, da bo na svet prišla v težkem času,” je rekla in dodala, “vendar je bolje, da je prispela v teh okoliščinah, kot da sploh ne bi.”

Pred vojno je bilo življenje v Mariupolu zelo drugačno. Marianna je na družbenih omrežjih promovirala ličila in kozmetiko, njen mož Jurij pa je delal v jeklarni Azovstal. “Imeli smo mirno in preprosto življenje, potem so se stvari obrnile na glavo,” je rekla. Iz njenih objav na Instagramu je mogoče razbrati, da je bila nad nosečnostjo navdušena.

Do trenutka, ko je bila sprejeta v bolnišnico, je Mariupol postal najbolj bombardirano mesto v Ukrajini. Ko je odjeknila eksplozija, je v bolnišnici klepetala z drugimi nosečnicami. Čez glavo je potegnila odejo, nato je eksplodiralo drugič. “Slišalo se je, kako vse leti naokoli, šrapneli in podobno,” je rekla. “Zvok mi je še dolgo odzvanjal v ušesih.”

Skupaj z drugimi civilisti so se ženske iz bolnišnice skrile v klet. Marianna je v napadu dobila ureznino na čelu, delci stekla pa so se zarezali v njeno kožo. Šivov ni potrebovala. Iz ruševin bolnišnice je želela dobiti svoje imetje: “Vse, kar sem imela pripravljeno za svojega otroka, je bilo v tisti porodnišnici.” Za pomoč je prosila policista.

Njen Instagram so preplavile obtožbe in grožnje

Ko je pred bolnišnico čakala, da dobi svoje stvari, so jo fotografirali novinarji Associated Pressa. Znova so jo fotografirali, ko se je spuščala po stopnicah stavbe.

Slike so hitro postale viralne. Takrat so se na prokremeljskem profilu na Telegramu prvič pojavile obtožbe, da so slike ponarejene. Marianne objave na Instagramu so uporabili tako, da so iz njih oblikovali domnevo, da je Marianna svoje poškodbe ponaredila z ličili. Neresnice so ponavljali tudi visoki ruski uradniki in državni mediji. Trdili so tudi, da je na fotografiji nosečnice na nosilih Marianna, čeprav je jasno, da gre za dve osebi. Nosečnica na nosilih in njen otrok sta zaradi poškodb umrla.

Na begu iz Mariupola je bila Marianna brez dostopa do interneta, zato je te fotografije videla šele nekaj dni pozneje. Njen Instagram so do takrat preplavile obtožbe in grozilna sporočila. Tako namerno provociranje kot lažne obtožbe so se ji zdeli šokantni. “Slišati jih je bilo res žaljivo, saj sem dejansko vse to preživela,” je povedala za BBC. Neposredne kritike ruskih uradnikov, ki so o njej širili lažne informacije, se je Marianna vzdržala.

Namesto tega je kritična do Associated Pressa. “Bila sem užaljena, da so novinarji na družbenih omrežjih objavili moje fotografije, niso pa intervjuvali drugih nosečnic, ki bi lahko potrdile, da se je napad res zgodil,” je dejala. Meni, da bi to lahko razložilo, zakaj so nekateri dobili vtis, da je dogodek prirejen. Toda Marianna je bila po lastnih besedah ena zadnjih evakuiranih pacientov, šele proti koncu evakuacije pa so prispeli novinarji Associated Pressa. Novinarji so intervjuvali več ljudi, z lažno zgodbo, ki so jo širili ruski uradniki, pa niso imeli ničesar, piše BBC, ki je za komentar prosil tudi Associated Press.

V dneh po napadu je Marianne Veroniko rodila v drugi bolnišnici. Tako kot na tisoče drugih je tudi Mariannina družina poskušala pobegniti iz Mariupola, tedne je bilo nemogoče z njimi vzpostaviti stik. Na začetku aprila se je Marianne pojavila v regiji Donbas. Takrat jo je intervjuval Denis Seleznev, bloger, ki podpira proruske separatiste. Glede tega intervjuja so se pojavljala ugibanja, kako svobodno je Marianna lahko spregovorila. “Morala sem opisati razmere, kot sem jih videla,” je povedala za BBC.

Iskanje resnice

Veliko tega, kar je 29-letnica povedala za BBC, nasprotuje navedbam ruske vlade. Kremelj je večkrat napačno namigoval, da je bila napadena bolnišnica številka ena in da ta bolnišnica ne deluje več. Toda ekipa BBC je dokazala, da je bila napadena bolnišnica številka tri.

Marianna je potrdila, da so v bolnišnici zdravili njo in druge paciente. Ruska stran je namreč navajala, da bolnišnica ne deluje kot zdravstvena ustanova in da jo je prevzel polk Azov, kontroverzna skupina, ki naj bi bila povezana z neonacisti. Mariannine citate iz intervjuja s Seleznevom so izbrali tako, da je delovalo, kot da so vojaki prisilili nosečnice, da so živi ščit. Toda Marianna Višemirski je za BBC povedala, da v stavbi porodnišnice ni bilo ukrajinske vojske. Videla pa jih je v stavbi onkologije. Pri tem ni jasno, ali je imela vojska tam svoj sedež.

Rusija je uporabila tudi njene komentarje, da ne verjame, da je eksplozija odjeknila zaradi zračnega napada, in s tem namignila, da je škoda posledica ukrajinskega napada. “Tipičnega zvoka letala, ki leti nad glavo, ni mogoče preslišati,” je za BBC povedala Marianna in dodala, da ga tistega dne ni slišala. A novinarji Associated Pressa so zračni napad dokumentirali, na videoposnetku je mogoče slišati letalo. Da gre za zračni napad, sta potrdila tudi policija in vojska na kraju dogodka. Na fotografijah je mogoče videti velik krater, ki ga po besedah strokovnjakov za strelivo lahko povzroči le zračni napad. “Kraterja nisem videla, sem pa videla videoposnetek,” je rekla in dodala, da pravzaprav ne more okriviti nikogar, saj ni videla, kako se je zgodil napad.

Mariupol
AFP/ukrajinska policija/Profimedia

Tarča spletnega gneva

“Nekateri so rekli, da sem igralka, drugi so rekli, da lažem, da ni bilo zračnih napadov,” je rekla Marianna Višemirski. Tudi nekateri, ki jih je imela za prijatelje, ji ne verjamejo. Ruska lepotna blogerka Jaroslava verjame ruski državni televiziji, ki trdi, da je Marianna igrala. Jaroslava Marianni ne sledi več na Instagramu in z njo tudi ne želi govoriti. “Škoda je, ko ljudje, ki jih poznam, verjamejo v stvari, ki jih nisem storila,” je razočarana Marianna.

Zdaj se je Marianna vrnila k bloganju in na Instagramu pozvala sledilce, naj ji še sledijo, če jih zanimajo “kozmetika, plenice in vsakdanje življenje novopečene mame”. Da se je nehote znašla v središču informacijske vojne, ji je za vedno spremilo življenje. “Za zdaj ne razmišljam o svojih upih in načrtih, ker ne vemo, kaj bo prinesel jutrišnji dan,” je še povedala za britanski BBC.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.