V bombardiranju Mariupola uničena otroška bolnišnica

Štirinajsti dan ruske invazije na Ukrajino. V napadu na mesto Mariupol so ruske sile zadele in uničile tudi otroško bolnišnico in porodnišnico. Pod ruševinami naj bi bilo ujetih več otrok. Po včerajšnji uspešni evakuaciji več tisoč civilistov iz mesta Sumi na severovzhodu Ukrajine se evakuacija danes nadaljuje. Po besedah namestnice predsednika vlade Ukrajine Irine Vereščuk sta se Rusija in Ukrajina dogovorili o enodnevni prekinitvi ognja okoli več evakuacijskih koridorjev. V Turčiji se bosta jutri sestala ruski in ukrajinski minister za zunanje zadeve. Po informacijah Kijeva je bilo od začetka invazije ubitih več kot 12.000 vojakov. V medijih in na družbenih omrežjih se pojavlja veliko različnih informacij, katerih točnost je nemogoče preveriti.

Dogajanje smo spremljali v živo:

22.23 Velika Britanija poziva članice G7 k embargu na rusko nafto

Britanska zunanja ministrica Liz Truss je na skupni novinarski konferenci z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom države članice skupine G7 danes pozvala, naj uvedejo prepoved uvoza ruske nafte, tako kot so to storile Velika Britanija, ZDA in Kanada. London in Washington medtem Ukrajini pomagata z novim protizračnim orožjem. “Sankcije moramo okrepiti in to pomeni odpoved držav G7 ruski nafti in plinu ter prepoved uporabe sistema Swift za ruske banke. Zdaj ni čas za popuščanje. Putin mora izgubiti,” je dejala.

22.03 Evropski parlament zahteva prepoved zlatih potnih listov

Evropski poslanci so danes z veliko večino sprejeli poročilo o zakonodajni pobudi za prepoved izdajanja t. i. zlatih potnih listov v članicah EU. V njem Evropsko komisijo pozivajo, naj predloži predlog še pred koncem svojega mandata. Shema t. i. zlatih potnih listov, po kateri lahko državljani tretjih držav prejmejo te dokumente, običajno v zahvalo za izdatno vlaganje v lokalno gospodarstvo, je etično, pravno in gospodarsko sporna, povzroča pa tudi resno varnostno tveganje ter spodkopava bistvo koncepta državljanstva EU, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Vprašanje zlatih potnih listov se je še dodatno izpostavilo ob ruski invaziji na Ukrajino, saj so med njihovimi imetniki tudi številni bogati Rusi.

22.00 Črka “Z”: kaj pomeni ta skrivnostni ruski vojaški simbol

Od dresa 20-letnega ruskega telovadca do neozdravljivo bolnih otrok v bolnišnici za zdravljenje rakavih obolenj. V ruskih mestih, pa tudi onkraj meja Ruske federacije, se vse pogosteje pojavlja zapis črke “Z”. Obstajajo različne teorije o izvoru in pomenu tega simbola, ki so ga mnogi začeli enačiti s podporo ruske invazije na Ukrajino. Postal je odločen simbol provojnega razpoloženja ter vsesplošen znak podpore ruski vojski in ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

21.45 ZDA zavračajo obtožbe Rusije o biološkem orožju v Ukrajini

Pentagon je ruske obtožbe, da ZDA v Ukrajini vodijo laboratorije za proizvodnjo antraksa in kuge, označil za absurdne in lažne. Obtožbo je sicer izrekla tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova. Kot je dejala, imajo Rusi za to tudi dokaze, ki pa jih ni predstavila. Po njenih trditvah naj bi sicer Ukrajinci takoj po začetku posebne vojaške operacije, kot Moskva označuje vojno v Ukrajini, začeli uničevati dokaze o teh laboratorijih. Ruske govorice je danes zavrnil tudi urad predsednika Ukrajine Volodimirja Zelenskega.

21.30 Množično grobišče v Mariupolu

Po nekaterih podatkih naj bi mestne oblasti v Mariupolu celo izkopale množično grobišče, ker običajni pokopi niso mogoči. V zadnjih dveh dneh naj bi tako v skupen grob pokopali več kot 60 ljudi. Med njimi so civilisti in vojaki, ki so umrli v napadih, pa tudi civilisti, ki so umrli zaradi bolezni in naravnih vzrokov.

21.28 Britanski premier obljubil, da bo od Putina zahteval odgovornost

Tiskovni predstavnik Združenih narodov Stephane Dujarric je obsodil napad v Mariupolu in dejal, da nobena zdravstvena ustanova nikoli ne sme biti tarča napadov. Svetovna zdravstvena organizacija in ZN sta pozvala k takojšnji ustavitvi napadov na bolnišnice, zdravstvene delavce in reševalna vozila. Napad je obsodil tudi britanski premier Boris Johnson in obljubil, da bo od ruskega predsednika Vladimirja Putina zahteval odgovornost. “Le malo stvari je bolj pokvarjenih od napadov na ranljive in nezaščitene,” je tvitnil Johnson.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je napad označila kot “barbarsko uporabo vojaške sile nad nedolžnimi civilisti v suvereni državi”, medtem ko je tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova nasprotno zatrdila, da so ukrajinski “nacionalistični bataljoni” bolnišnico izkoristili za napade, potem ko so iz nje pred tem umaknili vse zaposlene in paciente.

20.55 Pretresljive fotografije bombardiranja porodnišnice in otroške bolnišnice

Ukrajinski medij Kyiv Post je na Twitterju objavil pretresljive fotografije posledic bombardiranja porodnišnice v mestu Mariupol. Kot so zapisali, so bile v stavbi med napadom tudi nosečnice in medicinsko osebje.

Mariupol
PROFIMEDIA

20.23 Iz Rusije se umikata tudi Nestle in Philip Morris

Umik iz Rusije sta napovedali še dve podjetji – Nestle in Philip Morris. Za ustavitev poslovanja in odhod iz Rusije se je zaradi vjne v Ukrajini v zadnjih dveh tednih odločila večina zahodnih podjetij, včeraj tudi v McDonald’s, Starbucks, Coca-Cola in PepsiCo.

20.14 Slovenska vlada sprejela sklep o začasni zaščiti za ukrajinske begunce

Slovenska vlada je sprejela sklep o uvedbi začasne zaščite za begunce iz Ukrajine. Določila je, kdo bo upravičen do zaščite, datum uvedbe in trajanje začasne zaščite ter pravila, ki se uporabljajo za te osebe po prenehanju začasne zaščite.

20.04 Rusija v Ukrajii uporabila tudi termobarično orožje

Rusko obrambno ministrstvo je priznalo, da so ruske sile v Ukrajini uporabile tudi TOS-1A, ki izkorišča moč termobaričnih raket, je sporočilo britansko ministrstvo za obrambo. Gre za t. i. vakuumsko bombo, ki izsesa kisik iz zraka, da ustvari visokotemperaturno eksplozijo.

20.00 Moskva priznala, da se v Ukrajini borijo tudi naborniki

Ruska vojska je prvič priznala, da pri ruskem vojaškem posredovanju v Ukrajini sodelujejo tudi naborniki, potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin predhodno zatrdil, da so udeleženi le poklicni vojaki. Od 24. februarja, ko je Moskva poslala svoje vojake v Ukrajino, se pogosto pojavljajo poročila o mladih ruskih nabornikih, ki se borijo v Ukrajini. Matere mladih vojakov na družbenih omrežjih iščejo svoje sinove, aktivistične skupine pa pravijo, da so jih preplavili klici njihovih družin.

“Na žalost je bilo potrjenih več primerov prisotnosti nabornikov v enotah ruskih oboroženih sil, ki sodelujejo v posebni vojaški operaciji na ozemlju Ukrajine,” je dejal tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov. “Skoraj vsi ti vojaki so se že umaknili na rusko ozemlje,” je dejal, a potrdil tudi, da je bilo nekaj nabornikov zajetih med spopadi. Dodal je, da bo Moskva “sprejela ukrepe, s katerimi bo preprečila pošiljanje nabornikov na bojna območja”. Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je dodal, da je Putin pred začetkom napada na Ukrajino poveljnikom ruske vojske naročil, naj “kategorično izključijo” nabornike iz konflikta, in obljubil, da bodo kaznovali oficirje, ki so jih tja poslali.

19.52 Nekdanji predsednik Porošenko: Ljudje topijo sneg, da lahko pijejo vodo

Za BBC je iz Kijeva spregovoril tudi nekdanji ukrajinski predsednik Petro Porošenko, ki je se vrnil iz Irpina, mesta 20 kilometrov severozahodno od prestolnice, kjer pomaga pri evakuaciji civilistov. Kot je povedal, so v Irpinu priča “katastrofalni humanitarni krizi”, ljudje topijo sneg, da lahko pijejo vodo. V mestu ni elektrike, ogrevanja, hrane in zdravil, je dodal. Na vprašanje, ali verjame, da bo Kremelj spoštoval premierje, je Porošenko odgovoril, da je imel v času, ko je bil predsednik, “zelo negativne” izkušnje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Svet je posvaril, naj ne zaupa Putinu. Tudi Porošenko je pozval k blokadi ruske nafte in plina ter zaprtju zračnega prostora nad Ukrajino.

19.16 Velik krater ob otroški bolnišnici v Mariupolu

Ukrajinska policija je na Facebooku objavila fotografije po bombardiranju otroške bolnišnice in porodnišnice v mestu Mariupol. Zapisali so, da bolnišnica ni vojaški objekt in se vprašali, koliko miroljubnih ljudi mora še umreti, da bodo zaprli zračni prostor nad Ukrajino. Na eni od fotografij je tudi velik krater, kamor je padla ena od ruskih bomb, so zapisali.

18.52 WHO potrdila 18 napadov na zdravstvene ustanove

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je do zdaj potrdila 18 napadov na zdravstvene ustanove, zdravstvene delavce in reševalce, je povedal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

18.45 Preiskovalci ZN: Ne dovolite, da Ukrajina postane druga Sirija

Preiskovalci Združenih narodov so svetovne voditelje pozvali, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da Ukrajina ne bi postala druga Sirija, ki jo je opustošil 11-letni konflikt, v katerega so aktivno vpletene tudi ruske sile. Opozorili so, da se vojna v Siriji ne končuje, temveč se ponovno zaostruje. Ruske sile v sirski državljanski vojni sodelujejo od leta 2015, preiskovalna komisija ZN za Sirijo pa je izrazila upanje, da se popolno neupoštevanje civilnih žrtev ne bi ponovilo tudi pri invaziji Moskve na Ukrajino.

17.50 V napadu na otroško bolnišnico najmanj 17 ranjenih

V napadu na otroško bolnišnico in porodnišnico v mestu Mariupol je bilo ranjenih najmanj 17 ljudi, je sporočil guverner regije Doneck Pavlo Kirilenko. Med ranjenimi so tudi porodnice, je povedal guverner. Rusijo je obtožil, da je napad izvedla v času prekinitve spopadov, ko bi se lahko ljudje varno evakuirali iz obkoljenega mesta. V Mariupolju naj bi bilo sicer od začetka ruske invazije pred 14 dnevi ubitih najmanj 1.170 civilistov, je zatrdil podžupan mesta Serhij Orlov. “Ljudje so brez vode, ogrevanja, elektrike, plina, prebivalstvo topi sneg in pijačo,” je dejal. Rusija je napad na civiliste zanikala.

17.45 V vojni v Ukrajini umrlo že najmanj 500 civilistov

Od začetka ruskega napada na Ukrajino 24. februarja je življenje izgubilo najmanj 516 civilistov, še 908 je bilo ranjenih, so sporočili iz urada visokega komisariata OZN za človekove pravice. Dejanske številke so verjetno precej višje.

17.36 Madžarska s strogim mejnim nadzorom nad ukrajinske begunce

Zaradi dodatnih kontrol madžarske mejne policije so na romunsko-madžarski meji nastale večkilometrske kolone beguncev iz Ukrajine. Do večurnih zastojev prihaja, ker madžarska mejna policija natančno preverja vse tiste Ukrajince, ki nimajo biometričnih potnih listov. Več deset tisoč Ukrajincev beži v Romunijo in od tam prek Madžarske proti zahodni Evropi. Med njimi so otroci, ki nimajo biometričnih potnih listov, in starejši ljudje, ki običajno redko potujejo v tujino.

17.27 Slovaška vlada pritrdila novi bojni skupini Nata z do sto slovenskimi vojaki

Slovaška vlada je danes na seji potrdila vzpostavitev nove bojne skupine zveze Nato na Slovaškem, v katero naj bi bilo vključenih 2.100 vojakov, med njimi tudi do sto slovenskih. Predlog mora sicer potrditi še slovaški parlament, skupina pa bi nato z delovanjem lahko začela 15. marca. Gre za odločitev o okrepljeni prisotnosti Natovih sil na vzhodu Evrope, predvsem v luči vojne v Ukrajini.

17.26 Državni zbor obsodil rusko agresijo na Ukrajino

Državni zbor je danes z veliko večino podprl deklaracijo o trenutnih razmerah v Ukrajini, v kateri je obsodil rusko agresijo na Ukrajino ter rusko priznanje neodvisnosti pokrajin Doneck in Lugansk. Z deklaracijo je podprl tudi sankcije proti Rusiji in Belorusiji ter evropsko perspektivo Ukrajine. Za deklaracijo, ki so jo v parlamentarni postopek vložili poslanci vseh poslanskih skupin z izjemo SNS, je glasovalo 67 od 74 prisotnih poslancev. Proti ni glasoval nihče.

Tudi državni svet je na današnji seji sprejel sklep o trenutnih razmerah v Ukrajini. Gre za enajst vsebinskih točk, ki obsojajo vojaški napad Rusije na Ukrajino ter pomoč Belorusije pri tem. Svetniki so podprli tri predloge zakonodajnih sprememb ter podali iniciativo za spremembo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, so sporočili po seji.

17.19 Uprava za jedrsko varnost: nesreča v Černobilu ne bi imela vpliva v Sloveniji

Izpadel je edini zunanji vir električnega napajanja za jedrske objekte v Černobilu, ki zagotavlja hlajenje bazena z izrabljenim gorivom. To se sedaj napaja z generatorji na dizel, je sporočila slovenska uprava za jedrsko varnost. Dogodek spremljajo tako evropski regulatorji kot tudi uprava, ki bo o nadaljnjem dogajanju javnost sproti obveščala. Morebitna nesreča v v bazenu z izrabljenim gorivom v Černobilu ne bi imela daljnosežnega vpliva, nevarnosti za Slovenijo ne bi bilo, je zapisal direktor Igor Sirc.

16.41 V ruskem napadu na Mariupol uničena tudi otroška bolnišnica in porodnišnica

V napadu na oblegano mesto Mariupol na jugovzhodu Ukrajine so ruske sile zadele in uničile tudi otroško bolnišnico, je sporočil tamkajšnji mestni svet. Kot so zapisali v objavi na Facebooku, so ruske okupatorske sile na otroško bolnišnico spustile več bomb. “Uničenje je ogromno,” so dodali po poročanju BBC. Število žrtev za zdaj še ni znano, so zapisali.

“Porodnišnica v središču mesta, otroški oddelek in terapevtski oddelek v bolnišnici – vse je uničeno v ruskem zračnem napadu na Mariupol,” pa je v videu, ki ga je objavil na Facebooku, povedal Pavlo Kirilenko, vodja regionalne vojaške uprave. Dodal je, da ranjene evakuirajo v najbližjo bolnišnico.

Mariupol Mariupol
Ukrajinske oborožene sile/ PROFIMEDIA
Mariupol Mariupol
Ukrajinske oborožene sile/ PROFIMEDIA
Mariupol Mariupol
Ukrajinske oborožene sile/ PROFIMEDIA
Mariupol Mariupol
Ukrajinske oborožene sile/ PROFIMEDIA
Mariupol Mariupol
Ukrajinske oborožene sile/ PROFIMEDIA
Mariupol Mariupol
Ukrajinske oborožene sile/ PROFIMEDIA
Mariupol Mariupol
Ukrajinske oborožene sile/ PROFIMEDIA
Mariupol Mariupol
Ukrajinske oborožene sile/ PROFIMEDIA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na Twitterju objavil video s kraja nesreče in zapisal, da so pod ruševinami ujeti tudi otroci. Ob tem je druge države ponovno pozval k zaprtju zračnega prostora nad Ukrajino.

Namestnik župana mesta Mariupol Sergej orlov je za BBC povedal, da ne razume, kako lahko v teh časih bombardirajo otroško bolnišnico. Dodal je, da so ljudje, ki jim je uspelo zbežati iz bolnišnice, jezni in ne morejo verjeti, da se je to res zgodilo.

14.50 Koncert kar v središču Kijeva

Tiskovna agencija AFP poroča, da je na osrednjem trgu v Kijevu (Trg neodvisnosti) nastopil orkester pod taktirko Hermana Makarenka. Iz posnetka je razvidno, da se je zbrala manjša skupina poslušalcev, orkester pa je po navedbah Guardiana zaigral tudi ukrajinsko himno. Preberite tudi: Glasba iz zaklonišča: kako Ukrajinci preganjajo grozo vojne.

14.40 Ukrajinske mirovne sile se bodo vrnile domov

Ukrajinski predsednik Zelenski je po Reutersovih navedbah podpisal odlok, ki predvideva, da se bodo pripadniki ukrajinskih sil, ki na tujem delujejo kot člani mirovnih misij Združenih narodov, vrnili domov. Okoli 300 ukrajinskih državljanov, med njimi so vojaki in policisti, sodeluje v šestih misijah ZN.

Ukrajina
PEOFIMEDIA

14.20 Zunanji minister: Rusija onemogoča evakuacijo iz Mariupola

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je prek Twitterja sporočil, da Rusija še naprej v Mariupolu zadržuje “400.000 talcev”. Kot je brati v njegovem zapisu ruske sile prav tako onemogočajo dostop humanitarni pomoči in preprečujejo evakuacijo civilistov.

14.10 Morebitna nevarnost v Černobilu

Ukrajinsko državno podjetje Energoatom je posvarilo pred nevarnostjo radioaktivnih substanc v Černobilu. Prekinjena je bila namreč povezava z električnim omrežjem. Ukrajinski zunanji minister je na Twitterju zapisal, da zmorejo rezervni generatorji na dizelski pogon nuklearko v Černobilu, kjer hranijo radioaktivne odpadke, vzdrževati le 48 ur. Da dogajanje v Černobilu ne bo “kritično vplivalo” na varnost, pa je sporočila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA).

14.05: N1 v Ukrajini: V Lvovu več tisoč beguncev, večina jih gre proti Poljski

13.50 Ukrajino zapušča vse več ljudi

Število ljudi, ki so zbežali iz Ukrajine, se je v zadnjih 24 urah povečalo za več kot 140.000, kažejo danes objavljeni podatki Visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR). Od 24. februarja, ko je Rusija napadla Ukrajino, je državo tako zapustilo že več kot 2,15 milijona ljudi.

13.00 Rusija posvarila pred pošiljanjem poljskih letal v Ukrajino

Kremelj je danes posvaril, da lahko poljska ponudba vojaških letal Ukrajini vodi v nevaren scenarij [več o ponudbi spodaj]. To je zelo nezaželeno, je ocenil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je medtem pozval Zahod, naj jim nujno čim prej pošljejo letala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

12.20 Zelenski o odgovornosti mednarodne skupnosti

Mednarodna skupnost bo odgovorna za veliko “humanitarno katastrofo”, če države ne bodo uvedle prepovedi letenja nad Ukrajino, je danes komentiral ukrajinski predsednik Zelenski. “Rusija proti nam, proti civilistom, našim mestom in naši infrastrukturi uporablja rakete, letala in helikopterje. Svet ima humanitarno dolžnost, da se odzove,” je povedal Zelenski. Kot je še dejal v vsakodnevnem televizijskem nagovoru, je Ukrajina v zadnjih dveh tednih pokazala, da se ne bo vdala, povzema Reuters.

12.15 Nove sankcije EU

Članice EU so se v Bruslju dogovorile o razširitvi seznama kaznovanih ruskih vodilnih predstavnikov in oligarhov, vpletenih v rusko agresijo v Ukrajini, ter za izključitev treh beloruskih bank iz mednarodnega sistema za izmenjavo finančnih podatkov Swift, je francosko predsedstvo Sveta EU sporočilo na Twitterju.

Na seznam kaznovanih so dodali 160 oseb, med njimi 146 članov zgornjega doma ruskega parlamenta in 14 oligarhov ter svojcev, ki jih povezujejo s Kremljem. Vsi relevantni podatki, vključno z imeni navedenih posameznikov in pravnih subjektov, so že objavljeni v Uradnem listu EU, sankcije so z objavo v njem tudi že stopile v veljavo.

Omejitveni ukrepi EU zdaj veljajo za skupno 862 posameznikov in 53 pravnih oseb. Za vse navedene velja zamrznitev sredstev, za fizične osebe pa poleg tega velja prepoved potovanj, ki jim preprečuje vstop na ozemlje EU ali prehod čezenj.

Evropska komisija pripravlja tudi nove sankcije, ki bi lahko, kot je minuli petek napovedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell, vključevale izključitev še več ruskih bank iz sistema Swift. EU je za zdaj iz tega sistema izključila sedem ruskih bank, tudi drugo največjo VTB. Ni pa iz Swifta izključila ključnih ruskih bank Sberbank in Gazprombank, preko katerih poteka plačevanje ruskega plina in nafte.

12.05 Večina borcev, ki je prispela iz tujine, je Ukrajincev

Po podatkih ukrajinske vojske je v minulih dneh v Ukrajino prišlo okoli 14.500 ljudi, ki se želijo boriti proti ruski invaziji. Med njimi je 12.000 Ukrajincev, ki so bivali v tujini.

Kijev prav tako sporoča, da je v spopadih umrlo že več kot 12.000 ruskih vojakov. Ukrajinska vojska je po lastnih navedbah doslej uničila oziroma poškodovala 49 ruskih letal, 81 helikopterjev in 317 oklepnikov.

Rusija, Ukrajina
Maksim Levin/REUTERS

11.15 Rusija bi svoj cilj najraje dosegla s pogovorom

Rusija bo dosegla svoj cilj, torej nevtralni status Ukrajine, je danes zagotovila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova. A kot je dejala, bi to najraje storili preko pogovorov.

11.00 Evakuacija s šestih območij

Po besedah namestnice predsednika vlade Ukrajine Irine Vereščuk sta se Rusija in Ukrajina dogovorili o enodnevni prekinitvi ognja okoli več evakuacijskih koridorjev. Moskva je po njenih besedah obljubila spoštovanje premirja med 9.00 in 21.00 na šestih območjih, ki so jih spopadi močno prizadeli, vključno z regijami blizu Kijeva, v Zaporožju na jugu in na nekaterih območjih na severovzhodu Ukrajine.

Civilno prebivalstvo na območjih okoli Kijeva, vključno z Irpinom in Bučo na severozahodu, bodo evakuirali v prestolnico, da bi se izognili intenzivnemu bombardiranju ruskih sil.

10.45 Varšava: Poljska bo delovala le v okvirjih Nata

Poljska je danes sporočila, da bo vsakršna pomoč Ukrajini v obliki bojnih letal potekala prek zveze Nato. Sporočilo Varšave prihaja po tem, ko so ZDA zavrnile njeno pobudo, da se v Ukrajino prek ameriškega letalskega oporišča v Nemčiji napoti vsa poljska bojna letala MiG-29. “ZDA ne želijo, da ta letala pridejo v Ukrajino iz ameriških baz,” je za kanal TVP Info poljske radiotelevizije povedal svetovalec poljskega predsednika Jakub Kumoch. “Poljska je pripravljena ukrepati, a le v okvirjih zavezništva, v okvirjih Nata,” je dodal po Reutersovih navedbah.

10.15 Rusija napoveduje odločen odziv na sankcije

Potem ko so ZDA in Združeno kraljestvo v torek dodatno zaostrili sankcije proti Rusiji – ZDA je napovedala prepoved uvoza energentov iz Rusije – je Rusija Zahod posvarila, da pripravlja obsežne ukrepe, ki bodo prizadeli področja, najbolj občutljiva za Zahod, piše Reuters. Po podatkih, ki so jih posredovali iz Kremlja, Evropa letno porabi 500 milijonov ton nafte, pri čemer slaba tretjina (150 milijonov ton) pride iz Rusije. Kremelj je ZDA danes obtožil, da so sprožile “gospodarsko vojno.”

9.50 IAEA ne prejema več podatkov iz Černobila

Jedrska elektrarna v Černobilu ne posreduje več varnostnih podatkov Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA), so iz agencije ZN sporočili danes. Čeprav nuklearka od nesreče leta 1986 ne deluje več, je tam še vedno zaposlenih več kot 2.000 ljudi, ki zagotavljajo, da ne pride do nove katastrofe. Odkar je Rusija prevzela nadzor nad Černobilom, je tam ujetih 210 zaposlenih, ki neprestano delajo že skoraj dva tedna. Agencija zato Rusijo poziva, naj jim omogoči počitek. Delo v izmenah je namreč nujno za zagotavljanje varnosti.

9.40 Poljska sprejela več kot 1,3 milijona beguncev

Iz Ukrajine je od začetka ruske invazije na Poljsko zbežalo več kot 1.300.000 ljudi, kažejo podatki poljske obmejne straže, ki jih povzema BBC. 93 odstotkov oseb, ki so se zatekle na Poljsko, je ukrajinskih državljanov, en odstotek je Poljakov, šest odstotkov pa predstavljajo državljani več kot 100 drugih držav. Na Poljskem že od prej živi veliko Ukrajincev (po nekaterih ocenah dva milijona), zato se je veliko beguncev zateklo k sorodnikom ali prijateljem.

9.00 Evakuacija iz Enerhodarja 

Župan mesta Enerhodar na jugovzhodu Ukrajine Dmitro Orlov je sporočil, da je začasna prekinitev ognja v veljavi in da se lahko začne evakuacija civilistov skozi humanitarni koridor. V mesto, ki ga napadajo ruske sile, bodo prispeli avtobusi s humanitarno pomočjo, ki bodo nato iz mesta odpeljali civiliste, ki si bodo želeli oditi. Evakuirali se bodo lahko v bližnje Zaporožje, piše Al Džazira.

Po odprtju humanitarnega koridorja so civilisti začeli zapuščati tudi mesto Sumi. Mesto zapuščajo v osebnih avtomobilih, na voljo pa je tudi 22 avtobusov.

8.25 Ukrajina uvaja omejitve izvoza

Ukrajinska vlada je po navedbah Al Džazire do konca leta prepovedala izvoz naslednjih živil: rž, ječmen, ajda, proso, sol in meso.

Irpin, Ukrajina
Evakuacija iz Irpina pred dvema dnevoma. (PROFIMEDIA)

8.15 Spopadi še naprej zahtevajo smrtne žrtve med civilisti

V kraju Malin na območju mesta Žitomir je bomba uničila sedem hiš, pri tem pa so umrli trije odrasli in dva otroka, je sporočila ukrajinska civilna zaščita. V kraju Ohtirka pri Sumiju pa je umrl najmanj en človek, 14 jih je bilo ranjenih. Ruska vojska je po navedbah predstavnika tamkajšnjih oblasti Dmitra Šivickija dve uri obstreljevala civilno infrastrukturo. Navedb ni možno neodvisno potrditi.

V bližini mesta Harkov sta umrla dva človeka, med njima sedemletnik, ko je po navedbah tamkajšnje civilne zaščite raketa zadela stanovanjsko stavbo. Od začetka ruske invazije je na območju Harkova po navedbah ukrajinskih oblasti umrlo 170 civilistov, od tega pet otrok. Rusija sicer vztraja, da njihove sile ne napadajo civilistov.

O smrtnih žrtvah poročajo tudi iz mesta Severodoneck na vzhodu Ukrajine. Po navedbah predstavnika lokalnih oblasti v regiji Lugansk je ruska vojska zadela stanovanjske hiše in druge zgradbe v mestu, pri čemer je bilo ubitih najmanj deset ljudi

8.05 Nove sankcije Združenega kraljestva

Združeno kraljestvo je sporočilo, da uvaja nove sankcije, osredotočene na ruska letala ter izvoz tehnologije s področja vesolja in letalstva v Rusijo. Kot vladne sankcije interpretira BBC, te ne bodo osredotočene le na letala v ruski lasti, ki že zdaj nimajo vstopa v državo, temveč bodo osredotočene tudi na “sivo cono” zasebnih letal, ki so v lasti bogatih ruskih državljanov, a so registrirana v tretjih državah. Nove sankcije med drugim predvidevajo, da bodo oblasti na ozemlju Združenega kraljestva lahko pridržale ruska letala, prav tako bo njihov pristanek v državi obravnaval kot kaznivo dejanje.

7.50 Putinovi cilji še vedno uganka

Rusija je močno podcenila moč ukrajinskega odpora na napad, zaradi česar ima sedaj več tisoč mrtvih vojakov, so v torek v kongresu ocenili šefi ameriških obveščevalnih agencij, ki so se udeležili zaslišanja v odboru za obveščevalne zadeve ameriškega predstavniškega doma. Zaenkrat po oceni poznavalcev še ni jasno, kako daleč bo dejansko šel ruski predsednik Vladimir Putin oziroma ali bo poskušal zavzeti celotno Ukrajino. Ameriški obveščevalci sicer verjamejo, da je Putin odločen iti naprej ne glede na žrtve, sankcije in izolacijo Rusije v svetu. Zagotovili so tudi, da bodo podpirali ukrajinski odpor tudi v primeru, da Rusija zmaga v vojni v Ukrajini.

7.30 ZDA zavrnile poljsko ponudbo

ZDA so zavrnile ponudbo Poljske, ki je v torek predlagala, da v ameriško oporišče v Nemčiji (Ramstein) pošlje svoja bojna letala MiG-29, ki bi nato sodelovala v ukrajinski obrambi pred ruskimi napadi, navaja tiskovna agencija Reuters. Kot so sporočili iz Pentagona, ZDA podpirajo pomoč Ukrajini v obliki dobave orožja, a bi polet bojnega letala iz ozemlja Nata po njihovih navedbah povzročil “resno skrb za celotno zavezništvo Nato.” Ukrajinski vojaški piloti bi lahko sicer letala MiG-29 upravljali brez dodatnega usposabljanja, saj so ta letala (ruske izdelave) že del ukrajinskih zračnih sil.

Sumi, Ukrajina
Uničenje v Sumiju. (Andrey Mozgovoy/REUTERS)

7.10 Prvo srečanje ruskega in ukrajinskega ministra 

V Turčiji se bosta v četrtek sestala ruski zunanji minister Sergej Lavrov in njegov ukrajinski kolega Kuleba, je potrdilo rusko ministrstvo za zunanje zadeve. Ministra se bosta sestala prvič, odkar se je 24. februarja začela ruska invazija v Ukrajino.

6.40 Zjutraj zračne sirene in spopadi v več mestih

Zjutraj so se zračne sirene oglasile vsaj v Kijevu, Černigovu, Lubniju, Poltavi in Vasilkovu, poroča BBC, ki navaja lokalne medije. Nekateri novinarji so poročali tudi o eksplozijah v Kijevu, česar pa ukrajinski mediji še niso potrdili, dodaja BBC. Ukrajinski generalštab pravi, da se Kijev še naprej drži kljub nočnim napadom Rusije, poroča Guardian. Medij dodaja, da so ponoči potekali spopadi na severu in severozahodu države, med drugim v mestih Poliske, Volin, Nežin, Trostjanec in Černigov.

6.30 Iz Sumija v torek evakuirali pet tisoč civilistov

Iz Sumija je v torek po humanitarnem koridorju zbežalo okoli 5.000 Ukrajincev in 1.700 tujih študentov, je sporočila podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk. Evakuacija iz tega mesta je predvidena tudi za danes. Evakuacija iz mesta Černigov po drugi strani v torek ni bila uspešna, dodaja BBC. Ukrajina trdi, da je Rusija nenehno obstreljevala humanitarni koridor.

4.00 Rusija znova napovedala vzpostavitev več humanitarnih koridorjev

Po treh krogih pogovorov med ukrajinsko in rusko stranjo se je v torek vendarle začela evakuacija civilistov iz nekaterih ukrajinskih mest, ki jih oblegajo ruske sile. Rusko obrambno ministrstvo je prekinitev ognja napovedalo tudi za danes ob 10. uri po moskovskem času (8. uri po srednjeevropskem) in vzpostavitev humanitarnih koridorjev za evakuacijo civilistov iz mest Kijev, Černigov, Sumi, Harkov in Mariupol.

3.00 Nemški kancler bo gostil kanadskega premierja

Zahodne zaveznice bodo nadaljevale pogovore o soočanju z rusko agresijo na Ukrajino. Podpredsednica ZDA Kamala Harris bo začela svoj obisk na Poljskem in v Romuniji. Nemški kancler Olaf Scholz bo gostil kanadskega premierja Justina Trudeauja. V Nemčiji bo tudi avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen.