Notranji nadzor: “namestitev na isto posteljo ni vplivala na zdravje pacientk”

Svet 25. Apr 202320:18 0 komentarjev
bolnica v isti postelji
Hitna uživo 194/FACEBOOK

Po pretresljivih prizorih, ki so nedavno prišli iz bolnišnice v hrvaškem Sisku, kjer so dve starejši pacientki strpali na isto posteljo, so v bolnišnici uvedli interni nadzor. Ugotovili so, da sta bili pacientki na eno posteljo nameščeni izjemoma ter da kratkotrajno skupno ležanje ni vplivalo na njuno zdravje. Ena izmed pacientk naj bi namreč po poročanju medijev umrla na dan, ko je bila posneta fotografija, iz bolnišnice pa so sedaj sporočili, da je umrla dva dni po sprejemu zaradi dolgotrajne bolezni.

Zaradi pretresljivih fotografij dveh starejših pacientk, ki sta bili v Splošni bolnišnici dr. Ivo Pedišić v Sisku strpani na isto posteljo, ter izjav direktorja bolnišnice Tomislava Dujmenovića, je bil v bolnišnici odrejen interni nadzor.

Osemčlanska komisija je v uvodu poročila, ki so ga objavili na N1 Zagreb, zapisala, da pacientki na isti postelji nista ležali več kot 15 minut. Na ločeni postelji pa naj bi ju namestili takoj, ko so z drugega oddelka pripeljali prazno posteljo. Kljub nekaterim navedbam, da naj bi ena od bolnic umrla še isti dan, je komisija zapisala, da je umrla dni po sprejemu, torej 16. aprila. Umrla pa naj bi zaradi dolgotrajne bolezni.

V poročilu so zapisali še, da bolnišnico zaradi posledic potresa v bližnji Petrinji in rekonstrukcije bolnišničnega objekta sicer še vedno pesti velika prostorska stiska. Ugotavljajo pa, da je bila namestitev dveh pacientk na eno posteljo zgolj posledica prezasedenosti bolnišnice na dan, ko so ju sprejeli, sicer pa takšno ravnanje naj ne bi bilo del rutinskih postopkov bolnišničnega osebja.

Ležanje na isti postelji ni vplivalo na zdravje pacientk

Komisija je še zapisala, da je bila takšna namestitev kratkotrajna, bolnišnično osebje pa je to storilo z namenom zmanjšanja tveganja za starejši pacientki. Kratkotrajno skupno ležanje na isti postelji po mnenju komisije tudi ni vplivalo na zdravstveno stanje pacientk, prav tako ne na diagnostiko in postopek zdravljenja.

Direktor bolnišnice Dujmenović se je ob tem v imenu celotne bolnišnice še enkrat opravičil in zagotovil, da bodo sprejeli vse potrebne ukrepe, da do podobnih dogodkov ne bo več prišlo. Napovedal je, da strožjih ukrepov ne bodo uvedli samo na oddelku za nujno medicinsko pomoč, temveč na ravni celotne bolnišnice.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!