Nov izraelski napad na sirsko letališče v Alepu

Svet 22. Mar 202318:53 1 komentar
Letališče v Alepu
Firas Makdesi/REUTERS

Izraelska vojska je danes ponovno napadla letališče v Alepu na severozahodu Sirije in z raketami uničila domnevno skladišče orožja, ki naj bi ga uporabljale proiranske milice. Napad je povzročil škodo na vzletno-pristajalni stezi, zaradi česar so bili vsi leti preusmerjeni.

Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu je sporočil, da je Izrael danes ponovno napadla letališče v Alepu na severozahodu Sirije in z raketami uničila domnevno skladišče orožja, ki naj bi ga uporabljale proiranske milice. Napad so potrdile tudi sirske oblasti, ki poročajo, da letališče zaradi napada trenutno ne obratuje.

“Izraelski sovražnik je izvedel zračni napad iz Sredozemskega morja zahodno od Latakije, katerega cilj je bilo mednarodno letališče v Alepu. Napad je povzročil nekaj materialne škode,” je sporočilo sirsko obrambno ministrstvo. O morebitnih žrtvah za zdaj ne poročajo.

Sirsko ministrstvo za promet je pri tem dodalo, da je napad povzročil škodo na vzletno-pristajalni stezi, zaradi česar so bili vsi leti preusmerjeni na letališči v Damasku in Latakiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelska vojska je o napadu dejala, da “ne komentira poročil tujih medijev”, kar je sicer njen standarden odgovor na vprašanja o tovrstnih napadih.

Letališče v Alepu je Izrael napadel že 7. marca. Napad je terjal tri smrtne žrtve in začasno ustavil letalski promet. Letališče je sicer glavna vstopna točka za letala, ki so v zadnjem mesecu na območje dostavljala pomoč po uničujočih potresih, ki so 6. februarja prizadeli jugovzhod Turčije in severozahod Sirije.

Skupno je to že tretji izraelski napad na ozemlje pod nadzorom sirske vlade, odkar so območje stresli omenjeni potresi. Pred tem so izraelske sile 19. februarja izvedle raketni napad na Damask, v katerem je umrlo najmanj 15 ljudi. Tarča napada naj bi bile sicer iranske milice in člani šiitskega militantnega gibanja Hezbolah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje