Nov kazenski zakonik: do eno leto zapora za spolni odnos pred poroko

Svet 06. Dec 202210:13 0 komentarjev
Indonezija
Willy Kurniawan/REUTERS

V prihodnjih letih bo v Indoneziji začel veljati spremenjen kazenski zakonik. Ena od konservativnejših sprememb, do katere so kritični zagovorniki človekovih pravic, je prepoved spolnih odnosov med ljudmi, ki niso v zakonski zvezi. Za kršitev tega določila je predvidena do enoletna zaporna kazen.

Indonezijski parlament je potrdil spremembe kazenskega zakonika. Ena od bolj udarnih sprememb, ki je dvignila kar nekaj prahu tudi v zahodnih medijih, je zagrožena zaporna kazen v primeru spolnih odnosov onkraj zakonske zveze. Zunajzakonski spolni odnosi bodo v prihodnje lahko kaznovani z do enoletno zaporno kaznijo.

Novi kazenski zakonik, ki naj bi dokončno opravil s kolonialno preteklostjo Indonezije in bo enako veljal za državljane Indonezije in tujce, prav tako prepoveduje skupno bivanje zunajzakonskih partnerjev. Za to dejanje je zagrožena do poletna zaporna kazen oziroma globa.

Kazenski zakonik v naslednjih treh letih še ne bo začel veljati, saj morajo v Indoneziji najprej osnovati določila, po katerih bodo zagotavljali uresničevanje kazenske zakonodaje, navaja tiskovna agencija Reuters. V državi je sicer že predvidena kazen za prešuštvo.

Spremembe, ki niso voda na mlin turizma

Spremembe kazenskega zakonika – te med drugim vključujejo prepoved črne magije, žaljenje predsednika ali državnih institucij, širjenje stališč, ki so nasprotna državni ideologiji, in nenapovedano protestiranje – so podprle vse politične stranke, in to kljub opozorilom, da bi lahko nova zakonodaja negativno vplivala na turizem v Indoneziji. 267-milijonsko Indonezijo, v kateri je večina prebivalstva islamske vere, vsako leto obiščejo množice turistov.

Maulana Yusran, predstavnik indonezijskega turističnega sektorja, je menil, da so spremembe kazenskega zakonika “povsem kontraproduktivne” v času, ko se gospodarstvo in turizem znova zaganjata po pandemiji covida-19. “Hoteli in druge nastanitve so kot drugi domovi za turiste. Z ratifikacijo tega kazenskega zakonika hoteli postajajo problematični kraji,” je dejal.

Zakonodajne spremembe mora podpisati še indonezijski predsednik Joko Widodo, piše Al Džazira. Kazenski zakonik bi sicer lahko izpodbijali tudi na ustavnem sodišču, če obstaja sum, da zakonodajne spremembe niso bile sprejete po ustrezni poti.

Ogrožanje državljanskih svoboščin

Zagovorniki človekovih pravic so do sprememb v kazenskem zakoniku kritični. Kot pravijo, bo novi zakonik ogrožal zagotavljanje državljanskih svoboščin, med drugim svobode govora, še piše Reuters.

Indonezija
Bambang Wuryanto, predsednik parlamentarne komisije, ki je osnovala spremembe zakonika (Willy Kurniawan/REUTERS)

Nurina Savitri iz indonezijske izpostave človekoljubne organizacije Amnesty International je ob tem ocenila, da je na desetine členov, ki bi jih lahko uporabili za obračun z nasprotniki. “Vsaj 88 členov je zastavljenih tako široko, da bi jih lahko zlorabili za kaznovanje tistih, ki mirno izražajo svoja mnenja ali uveljavljajo pravico do mirnega zbiranja in združevanja,” je, kot smo že pisali, povedala za britanski Guardian.

Še posebej bo nova kazenska zakonodaja ogrožala ženske, pripadnike manjšin in pare oziroma člane skupnosti LGBTIQA+, ki so v Indoneziji v veliko slabšem položaju od heteroseksualnih parov. “Regulacije, ki niso v skladu z načeli človekovih pravic, se bodo pojavljale še posebej na konservativnih območjih,” je po Reutersovih komentirala Bivitri Susanti z zasebne pravne univerze Indonesia Jentera School of Law.

Proces spreminjanja kazenskega zakonika v Indoneziji traja že dalj časa. Zakonodajalcem so leta 2019 načrte prekrižali študentje, ki so organizirali množične proteste.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!