Močan potres na Tajvanu terjal eno smrtno žrtev

Svet 18. Sep 202210:55 > 16:10 0 komentarjev

Jugovzhodni del Tajvana je danes stresel močan potresni sunek magnitude 6,9, je sporočil ameriški seizmološki urad USGS. Potres je povzročil precejšnjo gmotno škodo. Številne stavbe so poškodovane, najmanj en človek je umrl.

Potres je imel središče kakih 50 kilometrov severno od mesta Taitung na globini desetih kilometrov. Območje je stresel ob 14.44 po lokalnem času (8.44 po srednjeevropskem). USGS je sprva sporočil, da je imel potres magnitudo 7,2, nato pa je njegovo moč znižal na magnitudo 6,9, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Z otoka prihajajo pretresljivi posnetki o obsežni škodi, ki jo je povzročil potres. Več stavb je močno poškodovanih, prav tako mostov. Sprožilo se je tudi nekaj zemeljskih plazov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po podatkih japonskih reševalcev je v potresu življenje izgubila najmanj ena oseba. V mestu Yuli je umrl delavec v cementarni, na katerega se je zrušila mehanizacija. Zdravniško oz. bolnišnično pomoč pa je doslej potrebovalo 79 ljudi, je sporočilo zdravstveno ministrstvo.

V mestu Yuli so se porušile najmanj tri stavbe. Sesedlo se je tudi pritličje stavbe, v katerem je bila trgovina. V ruševinah so bili ujeti štirje ljudje, a so jih reševalci uspešno rešili. Drugi dve stavbi sta bili prazni, so še sporočile reševalne službe.

V okolici mesta sta se porušila tudi dva mostova, še dva pa sta poškodovana. V bližini je iztiril tudi vlak. Poškodovanih pri tem ni bilo, še poroča AFP.

Območje je sicer že v soboto stresel močan potresni sunek magnitude 6,6, današnji pa je bil še močnejši. Vmes je bilo več popotresnih sunkov, tla pa se še vedno tresejo, še navaja AFP.

potres, Tajvan potres, Tajvan
Zajem zaslona/Twitter
potres, Tajvan potres, Tajvan
Taiwan's Earthquake Central Emergency Operations Centre/via REUTERS
potres, Tajvan potres, Tajvan
Taiwan's Earthquake Central Emergency Operations Centre/via REUTERS
potres, Tajvan potres, Tajvan
Taiwan's Earthquake Central Emergency Operations Centre/via REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!