Nov napad podnebnih aktivistov, tokrat tarča Klimtova slika na Dunaju

Kultura 15. Nov 202219:40 0 komentarjev

Napadom na najznamenitejše svetovne umetnine se je v torek pridružil še eden. Avstrijska podnebna aktivista sta v sliko Gustava Klimta vrgla črno snov, eden od njiju pa se je nato še prilepil na sliko. Ker je bila ta za zaščitnim steklom, je ostala nepoškodovana, so pa iz dunajskega muzeja Leopold sporočili, da so precejšnjo škodo utrpeli varnostni okvir, steklo, stena in tla.

Aktivista proti podnebnim spremembam sta na Dunaju vrgla črno snov v sliko Gustava Klimta. Slika je bila sicer pod zaščitnim steklom, škode tako nista povzročila. Člana skupine Zadnja generacija sta napad izvedla v dunajskem muzeju Leopold malo po 11. uri dopoldan. Po tem, ko sta odvrgla črno snov, se je eden od protestnikov prilepil na zaščitno steklo.

“Novo vrtanje nafte in plina je smrtna obsodba človeštvu,” je aktivistična skupina zapisala ob objavi videoposnetka na Twitterju in tiste, ki to počnejo, obtožila, da imajo krvave roke.

Skupina je zahtevala takojšnje ukrepe za lajšanje podnebne krize: “Uvedba omejitve hitrosti na avtocestah na sto kilometrov na uro je brezplačna in privarčuje 460 milijonov ton izpustov ogljikovega dioksida na leto zgolj v Avstriji, prav tako zmanjšuje hrup, izboljša kakovost zraka in pripomore k varnejšim cestam. Na kaj še čakamo?” so zapisali.

Predstavniki muzeja so potrdili, da sta slika in njen okvir ostala nepoškodovana, a da je “škoda na steklu in varnostnem okviru ter na steni in tleh očitna in velika”. Policija je bila kmalu po incidentu na kraju dogodka, kjer je aktivista popisala.

Klimt je sliko, imenovano “Smrt in življenje”, naslikal leta 1910 in jo v naslednjih šestih letih še dvakrat popravil. Na levi strani je slikar upodobil Smrt, na desni pa življenje – moške, ženske in otroke.

dunaj, slika, avstrija, gustav klimt, podnebni aktivisti
Letzte Generation Oesterreich/REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!