Nov napad v Rdečem morju: “Dogajanje predstavlja tveganje za gospodarstvo EU”

Svet 16. Jan 202415:43 > 20:36
Tovorna ladja v Rdečem morju (Foto: Amr Abdallah Dalsh/REUTERS)

Napadi na plovila v Rdečem morju se nadaljujejo. Tokrat je raketa zadela grško tovorno ladjo. "Ladja za prevoz razsutega tovora, ki pluje pod malteško zastavo in je v lasti Grčije, je bila med prečkanjem južnega dela Rdečega morja zadeta z raketo," je sporočila britanska družba Ambrey. Konflikt po oceni izvršnega podpredsednika Evropske komisije predstavlja tveganje za evropsko gospodarstvo. Če nemški gospodarski minister v dobavnih verigah ne pričakuje večjih težav, pa je drugačnega mnenja katarski premier.

Grška ladja za prevoz razsutega tovora je bila ob obali Jemna tarča raketnega napada, je danes sporočila britanska družba za upravljanje pomorskih tveganj Ambrey. Ameriška vojska pa je sporočila, da je v Arabskem morju zasegla dele raket iranske izdelave, ki so bili namenjeni hutijskim upornikom v Jemnu, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Ladja za prevoz razsutega tovora, ki pluje pod malteško zastavo in je v lasti Grčije, je bila med prečkanjem južnega dela Rdečega morja zadeta z raketo,” je sporočila britanska družba Ambrey. Dodali so, da se je ladja, ki je bila namenjena proti Sueškemu prekopu, po napadu preusmerila proti pristanišču.

Glede na navedbe virov v grški vladi je ladja s 24-člansko posadko utrpela določeno škodo, a je lahko nadaljevala plovbo. Poškodovanih ni bilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odgovornost za napad so prevzeli jemenski hutiji, ki so dodali, da so ladjo napadi z raketami, potem ko se posadka ni odzvala na svarila. Hutiji v zadnjem času zaostrujejo napade na trgovske ladje v Rdečem morju in delujejo v znak podpore Palestincem v Gazi, kjer Izrael že več kot tri mesece izvaja silovito ofenzivo.

Konflikt v Rdečem morju, kjer se je danes zgodil nov napad na trgovsko ladjo, po oceni izvršnega podpredsednika Evropske komisije Valdisa Dombrovskisa predstavlja tveganje za evropsko gospodarstvo. Če nemški gospodarski minister Robert Habeck v dobavnih verigah ne pričakuje večjih težav, pa je drugačnega mnenja katarski premier.

“Dogajanje v Rdečem morju predstavlja tveganje za gospodarstvo EU. Razmere spremljamo zelo pozorno. Vpliv motenj v ladijskem prometu je trenutno omejen, vključno z vplivom na cene nafte in plina,” je danes na novinarski konferenci po zasedanju ministrov EU za finance povedal izvršni podpredsednik Evropske komisije, pristojen tudi za trgovino, Dombrovskis.

Nemški gospodarski minister Habeck je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal, da zaradi napetosti v Rdečem morju ne pričakuje večjih težav v dobavnih verigah za nemško gospodarstvo.

Robert Habeck
Robert Habeck (Foto: PROFIMEDIA)

“V dobavnih verigah že prihaja do zamud, ker ladje potujejo daleč naokoli, vendar se Evropejci lahko prilagodijo spremembi,” je dejal Habeck na Svetovnem gospodarskem forumu, ki te dni poteka v Davosu.

Ladje, ki iz Azije oz. zalivskih držav v Evropo potujejo preko Sueškega prekopa, morajo prečkati Rdeče morje. Omenjena pot predstavlja približno deset odstotkov svetovne trgovine. Večje ladijske družbe zdaj ladje, namenjene v Evropo, pošiljajo po veliko daljši poti okoli južne konice Afrike.

“Vsi mi govorijo, da se bodo stvari spet uredile,” je dejal Habeck. Ob tem je ocenil, da transportni stroški nimajo take vloge, da bi povzročili velike težave.

Bolj pesimističen je bil v Davosu katarski premier Mohamed bin Abdulrahman al Tani. “Utekočinjen zemeljski plin (LNG) je … kot vsaka druga trgovska pošiljka. Napetosti bodo vplivale nanje,” je dejal. Čeprav obstajajo alternativne poti, pa so te po njegovi oceni manj učinkovite, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem je še opozoril, da bi vojaški napadi na Jemen lahko pripomogli k poslabšanju krize.

Se je pa zaradi strahu pred stopnjevanjem napetosti po poročanju medijev britanski naftni velikan Shell odločil, da bo za nedoločen čas zaradi napadov prekinil tranzit po Rdečem morju.

jemen
Foto: Khaled Abdullah/REUTERS

V nedeljo in ponedeljek napadi na ameriška plovila

Jemenski uporniki so v nedeljo na ameriški rušilec v Rdečem morju izstrelili vodeno raketo, ki jo je ameriška vojska sestrelila, v ponedeljek pa so ob obali Jemna z raketo zadeli ameriško tovorno ladjo. Poročil o poškodovanih in večji škodi sicer ni bilo.

Na napade hutijev so se že minuli konec tedna odzvale oborožene sile Velike Britanije in ZDA, ki so izvedle več zračnih napadov na položaje jemenskih upornikov. Ti pa so odgovorili, da nameravajo kljub posredovanju zahodnih zaveznic nadaljevati napade.

Iz osrednjega poveljstva ameriške vojske (Centcom) so ob tem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočili, da je ameriška mornarica na ladji v Arabskem morju blizu obale Somalije zasegla sestavne dele balističnih in manevrirnih raket iranske izdelave, ki so bili namenjeni hutijem.

“To je prvi zaseg naprednega konvencionalnega orožja, ki ga Iran dobavlja hutijem, od začetka napadov na trgovske ladje novembra 2023. Prva analiza kaže, da so hutiji enako orožje uporabili za napade na trgovske ladje, ki plujejo po Rdečem morju,” je zapisano v poročilu Centcoma.