Ameriško tovorno ladjo ob jemenski obali zadela raketa

Svet 15. Jan 202406:48 > 18:01
Zda vojaška ladja
Foto: PROFIMEDIA

Ameriška vojska je v nedeljo sestrelila vodeno raketo, ki je bila iz Jemna, z območja pod nadzorom hutijevcev, izstreljena proti ameriškemu rušilcu v Rdečem morju. Ob številnih napadih z raketami in droni, ki jih na ladje na pomembni pomorski poti izvajajo uporniški hutijevci, naj bi šlo za prvega, usmerjenega v ameriško vojaško ladjo. V ponedeljek pa je raketa, izstreljena z območja, ki ga nadzirajo hutijevci, uspela zadeti ameriško tovorno ladjo.

Raketa je bila po navedbah osrednjega poveljstva ameriške vojske (Centcom) usmerjena proti ladji USS Laboon, ki je plula v južnem delu Rdečega morja. V bližini jemenske obale jo je sestrelilo ameriško vojaško letalo, so zapisali in dodali, da ni poročil o škodi ali žrtvah.

Hutijevci že dlje časa napadajo tovorne ladje v Rdečem morju, trdijo, da v znak podpore Palestincem v Gazi, kjer Izrael že več kot tri mesece vodi silovito ofenzivo. V odgovor na te napade so ZDA in Velika Britanija v petek in soboto napadle položaje hutijevcev v Jemnu. Hutijevci so o novih napadih poročali tudi v nedeljo, a so v Washingtonu to zanikali.

Prek ožine Bab el Mandeb, ki Rdeče morje povezuje z Adenskim zalivom, potuje okrog 12 odstotkov globalne trgovine. Da bi zaščitili pomembno trgovsko pot, je Washington minuli mesec naznanil pomorsko varnostno pobudo, v kateri je sodelovalo več držav, a so hutijevci nadaljevali napade.

Britanski vojak na krovu vojaške ladje v Rdečem morju
Britanski vojak na krovu vojaške ladje v Rdečem morju (Foto: Chris Sellars/via REUTERS)

Britanski premier Rishi Sunak je v parlamentu danes zagovarjal razloge za zračne napade proti hutijskim upornikom in zagrozil z novimi akcijami, če bodo nadaljevali napade na ladje v Rdečem morju. “Nezakonito pridržane ladje in posadke je treba izpustiti. Ostajamo pripravljeni, da svoje besede spremenimo v dejanja,” je dejal Sunak v britanskem parlamentu.

Ameriško tovorno ladjo ob obali Jemna zadela raketa

Ameriško tovorno ladjo je ob obali Jemna z območja, ki ga nadzirajo uporniški hutiji, danes zadela raketa, je sporočila ameriška vojska. O poškodovanih in večji škodi ne poročajo. Do incidenta je prišlo le dan po tistem, ko so hutijski uporniki na ameriški rušilec v Rdečem morju izstrelili vodeno raketo, ki jo je ameriška vojska sestrelila.

Osrednje poveljstvo ameriške vojske (Centcom) je na družbenem omrežju X danes zapisalo, da so hutijski uporniki izstrelili protiladijsko balistično raketo z območja Jemna, ki je pod njihovim nadzorom, in zadeli tovorno ladjo M/V Gibraltar Eagle.

Ladja, ki pluje pod zastavo Marshallovih otokov, je v lasti in upravljanju ZDA. O poškodovanih in večji gmotni škodi ne poročajo, ladja pa nadaljuje svojo pot, so dodali pri Centcomu.

Britanska agencija za pomorsko varnost (UKMTO) je medtem na svoji spletni strani objavila, da je ladjo zadela raketa iz zraka, drugih podrobnosti pa ni navedla. Do incidenta naj bi prišlo v bližini jemenskega pristanišča Aden.

Pri britanski družbi za pomorska tveganja Ambrey pa so sporočili, da ladja ni povezana z Izraelom, pri čemer so ocenili, da je bil napad usmerjen v interese ZDA kot odgovor na ameriške vojaške napade na položaje hutijev v Jemnu, ki jih podpira Iran.