Nov poziv k odstopu Netanjahuja, tudi Izraelci vse bolj nezadovoljni

Svet 22. Jan 202417:58 > 19:07 0 komentarjev
Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Foto: REUTERS)

Palestinski zunanji minister je članice EU pozval, naj proti izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju uvedejo sankcije in apelirajo k podpisu premirja v Gazi. Sorodniki izraelskih talcev so medtem vdrli na sejo finančnega odbora izraelskega parlamenta in od vlade zahtevali, naj jim prisluhne. Javnost, tako doma kot tuja, je vse bolj nezadovoljna z izraelsko vlado.

Sorodniki petnajstih od približno 130 izraelskih talcev, ki jih pripadniki Hamasa še vedno zadržujejo v Gazi, so se danes v Jeruzalemu sestali z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, poroča izraelski časnik Haaretz. Premier je skušal pomiriti razburjene sorodnike talcev, ki so vse bolj kritični do vlade.

Pred srečanjem s premierjem so prekinili sejo finančnega odbora izraelskega parlamenta in skušali vdreti tudi v glavno dvorano kneseta, a so jim to preprečili varnostniki. “Poslušali nas boste. Ni več odborov, ni več kneseta, obstaja samo ena tema, ki jo morate obravnavati,” je bilo njihovo sporočilo oblastem.

Izraelska vlada medtem kljub notranjim nesoglasjem vztraja pri dosedanji politiki nadaljevanja vojne. Minister za nacionalno varnost Itamar Ben-Gvir je danes napovedal, da bo zapustil vlado, če bo sprejeta odločitev o prekinitvi ognja v Gazi. “Najprej je treba doseči dokončno zmago, da bomo lahko uničili Hamas in pripeljali vse talce nazaj domov. Druge možnosti ni,” je dejal.

Finančni minister Bezalel Smotrič je prav tako menil, da je edini način za vrnitev talcev zmaga v vojni. “Navkljub pritiskom ZDA in drugih moramo pogumno nadaljevati, še povečati intenzivnost vojne ter z vsemi sredstvi pritisniti na Hamas in njihove podpornike v Gazi,” je dejal.

Pogled na Han Junis
Han Junis (Foto: PROFIMEDIA)

Zaradi talcev redni protesti pred vlado

Usoda talcev povzroča vse več razburjenja v izraelski javnosti, sorodniki talcev in njihovi podporniki pa redno protestirajo pred stavbo kneseta in tudi pred Netanjahujevim domom. Pred izraelskim parlamentom se je tudi danes zbralo več deset ljudi, ki so pozivali k odstopu vlade.

Rednim shodom ob koncih tedna, na katerih udeleženci zahtevajo, naj vlada zagotovi izpustitev talcev, so se v zadnjih tednih pridružili demonstranti, ki zahtevajo predčasne volitve. V več mestih po vsej državi se je v soboto na ulicah zbralo več tisoč ljudi, ki so protestirali proti vladi. Opozicijska laburistična stranka je ob tem danes vložila predlog za nezaupnico vladi, ki pa v knesetu ni dobil zadostne podpore.

Protivladni protesti, ki so Izrael pretresali večji del leta 2023, so se po napadu Hamasa 7. oktobra ustavili. Politične razprtije so bile odpravljene, saj so se Izraelci poenotili v podpori vladi in vojski v boju proti Hamasu. Toda vojna v Gazi se je prevesila že v četrti mesec in javnomnenjske raziskave kažejo, da podpora Netanjahujevi vladi upada, pozivi k zamenjavi oblasti pa so vse glasnejši.

Izraelski vojaki v opustošeni Gazi
Foto: Ronen Zvulun/REUTERS

Palestina poziva k sankcijam proti Izraelu

Palestinski zunanji minister Rijad al Maliki je danes kolege iz članic držav EU pozval k sankcijam proti izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju zaradi njegovega zavračanja rešitve dveh držav na Bližnjem vzhodu.

“Od vas pričakujem, da obsodite izjavo izraelskega premierja Netanjahuja, da zavrača rešitev dveh držav. Od vas pričakujem, da začnete razmišljati o sankcijah proti Netanjahuju in drugim, ki uničujejo možnosti za rešitev dveh držav in mir na Bližnjem vzhodu,” je svoja pričakovanja pred srečanjem z ministri članic EU pojasnil Maliki. Med pričakovanju je tudi poziv k premirju v Gazi.

Po njegovih besedah je premirje ključno, saj vsak dan odlašanja pomeni dodatne žrtve med Palestinci. Ob tem je opozoril na težke razmere v Gazi, pa tudi na vse slabše razmere na zasedenem Zahodnem bregu.

Maliki se udeležuje zasedanja zunanjih ministrov EU, v ospredju katerega je bližnjevzhodni konflikt. Pred tem so vodje diplomacij unije govorili tudi z izraelskim zunanjim ministrom Izraelom Kacem, ki je iskal podporo za boj proti palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas.

Izrael nadaljuje z napadi na Gazo

Izraelska vojska pa ob vsem tem še naprej nadaljuje bombardiranje Gaze. O silovitih spopadih med izraelsko vojsko in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas poročajo predvsem iz Han Junisa, največjega mesta na jugu Gaze. Čeprav se je izraelska vojska osredotočila predvsem na jug, pa se spopadi nadaljujejo tudi na severu, kjer Hamasovi predstavniki poročajo o obstreljevanju v središču mesta Gaza.

Kot navaja izraelski časnik Haaretz, je vojska sporočila, da kljub rastočem številu žrtev v Han Junisu še ni izpolnila ciljev, operacija pa bo zato trajala še nekaj dni.

Han Junis, ki ga je Izrael ob začetku ofenzive označil za varno območje, zapušča vse več beguncev, ki se umikajo proti Rafi na skrajnem jugu enklave, poroča katarska televizija Al Jazeera. Napadi naj bi bili še posebej siloviti v okolici osrednje bolnišnice Naser.

V najnovejših spopadih in nasilju je življenje izgubilo še 190 ljudi, skupno pa je vojna terjala že 25.295 smrtnih žrtev. Ranjenih je več kot 63.000, je razvidno iz podatkov ministrstva za zdravje, s katerim upravlja Hamas.

Obstreljevanje se nadaljuje tudi na severu Izraela ob meji z Libanonom, kjer so se ponoči oglasile sirene. Libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah je potrdilo smrti dveh njihovih borcev, s čimer je skupno število ubitih v izraelskih napadih od 7. oktobra lani doseglo 200, navaja AFP.

Ameriški obveščevalci sicer ocenjujejo, da je Izrael doslej ubil od 20 do 30 odstotkov Hamasovih borcev, kar je še vedno precej daleč od njihovega cilja uničenja gibanja, je v nedeljo poročal časnik Wall Street Journal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!