Nov predlog EU: kako bi uredili odnose med Kosovom in Srbijo

Svet 24. Feb 202316:01 1 komentar
Srbija, Kosovo
PROFIMEDIA

Normalizacija odnosov med Kosovom in Srbijo, o kateri bosta v ponedeljek govorila srbski in kosovski predsednik, naj bi po navedbah virov EU predvidevala de facto medsebojno priznanje. To naj bi pomenilo priznavanje ustreznih dokumentov in nacionalnih simbolov, kot so potni listi, diplome in registrske tablice. Predlog predvideva tudi to, da Srbija ne bi nasprotovala članstvu Kosova v mednarodnih organizacijah, in medsebojno podporo pri vključevanju v Evropsko unijo.

Predlog EU za normalizacijo odnosov med Kosovom in Srbijo, o katerem bosta v ponedeljek v Bruslju govorila srbski predsednik Aleksandar Vučić in kosovski premier Albin Kurti, po navedbah virov v Bruslju predvideva de facto medsebojno priznanje. EU v ponedeljek pričakuje potrditev načrta, pri čemer o vsebini ne bodo več razpravljali.

“Gre za de facto priznanje,” je pred ponedeljkovimi pogovori poudaril visoki uradnik Evropske unije, ki ni želel biti imenovan.

Preberite še: Pojasnjujemo eskalacijo razmer v naši bližini, kakršne nismo videli že leta

Evropski predlog, ki ga je pridobila STA, med drugim predvideva, da bi strani medsebojno priznali ustrezne dokumente in nacionalne simbole, kot so potni listi, diplome in registrske tablice.

Določa še, da bodo Srbijo in Kosovo vodila načela, določena v Ustanovni listini Združenih narodov. Dokument pri tem izpostavlja suverene pravice držav, spoštovanje neodvisnosti, avtonomije in ozemeljske celovitosti ter pravico do samoodločbe. Poleg tega je predvideno, da bi si državi izmenjali stalni misiji.

Preberite še: Lajčak v Prištini in Beogradu o predlogu EU o normalizaciji odnosov

Predlog predvideva tudi to, da Srbija ne bi nasprotovala članstvu Kosova v mednarodnih organizacijah, in medsebojno podporo pri vključevanju v Evropsko unijo. Obenem bi se Priština in Beograd zavezala reševanju sporov po mirni poti.

Strani bi se glede na predlog, ki ga podpira vseh 27 članic EU in ZDA, zavezali izpolnitvi zavez iz preteklih sporazumov, doseženih v okviru dialoga pod okriljem EU.

Preberite še: Vučić: Če ne normaliziramo odnosov s Kosovom, bo konec evropske integracije

Sporazum iz leta 2013 predvideva vzpostavitev skupnosti srbskih občin na severu Kosova, kar bo po pričakovanjih virov v Bruslju najtrši oreh na ponedeljkovih pogovorih Vučića in Kurtija.

Vir je poudaril, da bo evropski načrt Srbom na Kosovu prinesel več varnosti, gotovosti in predvidljivosti glede njihove zaščite in pravic.

Predlog predvideva, da bi se strani zavezali zagotovitvi ustrezne ravni samouprave za srbsko skupnost na Kosovu in možnosti zagotavljanja določenih storitev s strani Srbije. Strani bi obenem formalizirali status srbske pravoslavne cerkve na Kosovu.

Načrt bi po navedbah visokega uradnika unije številne koristi prinesel tudi državljanom obeh držav in drugih držav v regiji Zahodnega Balkana. V njem bi se Srbija in Kosovo strinjala o poglobitvi sodelovanja na področjih gospodarstva, znanosti, tehnologije, pravosodja, zdravstva in kulture.

Za nadzor nad izvajanjem dogovora bo skrbela skupna komisija pod vodstvom EU. Samo izvajanje, ki bi trajalo nekaj mesecev, je sicer določeno v aneksu k predlogu, je pojasnil vir. Dodal je, da gre za osnovni sporazum, ki bi bil podlaga za sklenitev celovitega pravno zavezujočega sporazuma o normalizaciji odnosov.

Preberite še: Skrajni nacionalisti grozili Vučiću: Odstranimo tega izdajalca

Kot je še povedal, od ponedeljkovih pogovorov v Bruslju pričakujejo, da bosta voditelja predlog podprla. O vsebini ne bodo več razpravljali, ampak zgolj o izvajanju, je dejal.

Pojasnil je še, da je EU ta predlog med drugim podala, da bi presekali “začarani krog kriz”, ki smo mu bili priča v drugi polovici lanskega leta. Odnosi med stranema so se namreč tedaj zaradi napetosti na severu Kosova močno zaostrili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje