Nov predlog sankcij EU: omejitev izvoza dronov, kemikalij in komponent v Rusijo

Svet 07. Dec 202219:22 4 komentarji
Zastava Evropske unije
Yves Herman/REUTERS

Evropska komisija je danes predlagala deveti sveženj sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije na Ukrajino. Predlog vključuje prepoved izvoza dronov Rusiji in tretjim državam, ki bi jih lahko dobavile Moskvi, je sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Predlaga tudi uvrstitev ruske vojske na seznam sankcioniranih.

“Rusija nadaljuje z ubijanjem in uničevanjem v Ukrajini. Namerno cilja civiliste in civilno infrastrukturo, da bi ohromila državo ob začetku zime,” je v izjavi na Twitterju povedala predsednica komisije.

Poudarila je, da EU Ukrajini stoji ob strani. Z devetim svežnjem sankcij, ki ga predlaga komisija, se še krepi pritisk na Rusijo, je dodala Ursula von der Leyen.

Med drugim predlaga prepoved izvoza vseh vrst dronov in zrakoplovov brez posadke v Rusijo in tretje države, ki bi ji lahko ta zračna plovila dobavile. Pri tem je izpostavila Iran, ki je Rusiji dobavljal brezpilotne letalnike, ki jih je Moskva tudi uporabljala v napadih na Ukrajino.

Obenem želi komisija uvesti dodaten nadzor in omejitve izvoza blaga, med drugim za dobrine za dvojno uporabo. Gre za kemikalije, komponente za elektronsko in informacijsko tehnologijo, ki bi jih lahko uporabljala ruska vojska.

Komisija predlaga, da se vojsko in njene častnike doda tudi na seznam posameznikov in pravnih oseb, proti katerim veljajo sankcije EU. Med skupno skoraj 200 posamezniki, ki bi jih Bruselj dodal na seznam, so po navedbah predsednice von der Leyen še člani obeh domov ruskega parlamenta, ministri, guvernerji, politične stranke in podjetja iz obrambne industrije.

Ta seznam po njenih besedah obsega tiste, ki imajo ključno vlogo pri izvajanju namernih raketnih napadov na civiliste, ugrabitvah ukrajinskih otrok in kraji ukrajinskih kmetijskih pridelkov.

Bruselj predlaga še uvedbo sankcij proti dodatnim trem ruskim bankam, med drugim popolno prepoved transakcij z rusko banko za regionalni razvoj. V predlogu devetega svežnja sankcij pa je tudi prepoved oddajanja dodatnih štirih ruskih televizij.

Predlog komisije vključuje še dodatne gospodarske sankcije proti ruskemu energetskemu in rudarskemu sektorju, vključno s prepovedjo naložb v rusko rudarstvo.

Nov sveženj sankcij bodo zdaj obravnavale države članice, ki so osmega potrdile v začetku oktobra. Ta je med drugim vključeval pravno podlago za uvedbo cenovne kapice na rusko nafto, ki velja za pomorski transport surove nafte in določenih derivatov v tretje države ter določene storitve, povezane s tem.

Zgornjo omejitev cene nafte, o kateri so se dogovorile pretekli teden, so članice postavile pri 60 dolarjih za 159-litrski sod surove nafte. Kapica je v EU in skupini G7 začela veljati v ponedeljek, ko je bil uveljavljen tudi embargo na uvoz ruske surove nafte po morju v unijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje