Nov primer nasilja iranske moralne policije: 16-letnica naj bi pristala v komi

Svet 05. Okt 202315:13 0 komentarjev
Iran
Foto: PROFIMEDIA

Zahod je zaskrbljen zaradi novega nasilnega incidenta moralne policije v Iranu: v komi naj bi namreč pristala 16-letnica, ki domnevno ni imela ustrezno pokritih las. Nov primer nasilja se je zgodil dobro leto dni po smrti Mahse Amini, aktivisti za pravice pa pozivajo k mednarodni preiskavi incidenta.

Zahodne države so v sredo izrazile zaskrbljenost, potem ko naj bi se v komi zaradi nasilja moralne policije v Iranu znašla 16-letnica, ki domnevno ni nosila islamske naglavne rute hidžab.

Aktivisti za človekove pravice so pripadnike iranske moralne policije obtožili, da so v nedeljo na teheranski podzemni železnici pretepli 16-letno Armito Geravand, ker ni nosila hidžaba, poroča britanski BBC. Iran je zanikal, da bi bila najstnica napadena, iranska tiskovna agencija IRNA pa je poročala, da je dijakinja omedlela zaradi “padca krvnega tlaka”, ko je poskušala vstopiti na vlak. Oblasti v Teheranu so obtožbe zahodnih držav označile za “pristranske”.

“Namesto pristranskih pripomb in izražanja neiskrene zaskrbljenosti zaradi iranskih žensk in deklet bodite raje zaskrbljeni zaradi zdravstvenega osebja in pacientov v ZDA, Nemčiji in Združenem kraljestvu ter ukrepajte zaradi njihove situacije,” je na družbenem omrežju X zapisal tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva.

Na posnetkih nadzornih kamer je videti, kako dekle nezavestno prinesejo iz vlaka in položijo na tla perona. Po navedbah oblasti, ki sicer niso objavile vseh posnetkov s perona, se je najstnica onesvestila zaradi nizkega krvnega tlaka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oblasti naj bi pridržale novinarko, ki je želela poročati o primeru

Po navedbah skupine za pravice Kurdov Hengaw se dekle ob strogem varovanju zdravi v teheranski bolnišnici, članom njene družine pa naj bi zasegli telefone. V ponedeljek naj bi oblasti tudi začasno pridržale novinarko, ki je odšla v bolnišnico, da bi poročala o primeru.

Geravand je po navedbah skupine Hengaw živela v Teheranu, izvorno pa je bila iz pretežno kurdske zahodne province Kermanšah. Amsterdamski radio, ki oddaja v farsiju, je medtem poročal, da so najstnico pripadniki moralne policije porinili, ker ni nosila hidžaba, nakar je “z glavo udarila v železni drog”.

“Spet se mlada ženska v Iranu bori za življenje. Samo zato, ker je na podzemni železnici pokazala svoje lase,” je na družbenem omrežju X zapisala nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock in to označila za nedopustno.

Vršilec dolžnosti posebnega odposlanca ZDA za Iran Abram Paley pa je na omrežju X zapisal, da je Washington “pretresen in zaskrbljen zaradi poročil, da je iranska tako imenovana moralna policija napadla” najstnico. “Spremljamo novice o njenem stanju,” je dejal in poudaril, da ZDA še naprej stojijo ob strani Irancev.

Norveška nevladna organizacija Iran Human Rights je medtem pozvala k neodvisni mednarodni preiskavi incidenta in Teheran obtožila “dolge zgodovine izkrivljanja dejstev in prikrivanja dokazov o svojih zločinih”. “Islamska republika nadaljuje z nadlegovanjem in zatiranjem žensk pod krinko boja proti kršitvam obveznega hidžaba,” je sporočila.

Nedavno je iranski parlament potrdil strožje kazni glede nošenja hidžaba. V skrajnih primerih ženskam grozi do 15 let zapora in plačilo več kot 5000 evrov denarne kazni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!