Nov prototip kontracepcijske tabletke za moške, ki deluje brez hormonov

Svet 15. Feb 202309:40 0 komentarjev
Spermicikel
"Spermicikel" za prevoz semena darovalcev na klinike za zdravljenje neplodnosti na Danskem (PROFIMEDIA)

Zadnje ugotovitve znanstvenikov kažejo, da smo morda korak bliže kontracepciji za moške. Nov pristop naj ne bi deloval s pomočjo hormonov, ampak bi z blokiranjem signalnega proteina paraliziral semenčice. Preden bo tabletka odobrena za ljudi, pa jo čaka še dolga preizkusna doba na živalih.

Znanstveniki so na področju kontracepcije prišli do zanimivega odkritja. Na živalih so testirali kontracepcijsko tabletko za moške, ki se je po prvih rezultatih izkazala kot učinkovita. Kot piše britanski BBC, naj ne bi delovala s pomočjo hormonov, ampak naj bi onemogočila premikanje semenčic in jih paralizirala.

Preberite še: Globalni upad kakovosti sperme – človeštvo kot ogrožena vrsta?

Eksperimentalna tabletka naj bi blokirala in zavirala celični signalni protein sAC ter tako preprečila premikanje semenčic. V testiranju kontracepcije na miših, ki jo je financiral ameriški nacionalni inštitut za zdravje, je en sam odmerek zdravila imobiliziral semenčice pred, med in po parjenju. Kot so pokazali rezultati študije, objavljeni v reviji Nature Communications, naj bi učinek trajal približno tri ure, po enem dnevu pa naj ga ne bi bilo več.

Tak način kontracepcije pa še ni dovolj raziskan za uporabo pri ljudeh. Tabletko čakajo še nadaljnja testiranja na živalih, če pa bi se izkazala za učinkovita, bi moškim lahko predstavljala enostaven in reverzibilen način kontracepcije.

O kontracepcijskih tabletah za moške se je govorilo že večkrat. Kot je za BBC dejal profesor andrologije na Univerzi v Sheffieldu Allan Pacey, obstaja nujna potreba po učinkoviti in reverzibilni peroralni kontracepciji za moške.

Ob tem je spomnil, da je bilo v preteklih letih preizkušenih veliko različnih pristopov, ki pa na koncu niso prišli na trg. “Če je rezultate poskusa na živalih z enako stopnjo učinkovitosti mogoče ponoviti pri ljudeh, bi to lahko bil pristop, ki smo ga iskali,” je sklenil Pacey.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!