Nov svetovni rekord: najdaljši blisk dolg več kot 760 kilometrov

Svet 01. Feb 202218:56 > 19:01 0 komentarjev
Blisk
PROFIMEDIA

Svetovna meteorološka organizacija (WMO) je potrdila dva nova svetovna rekorda – najobsežnejši in najdaljši blisk na svetu. Najobsežnejši blisk se je razprostiral na 768 kilometrih, najdaljši pa je trajal nekaj več kot 17 sekund. Oba rekorda sta se zgodila leta 2020.

Svetovna meteorološka organizacija (WMO) je objavila dva nova svetovna rekorda. Najdaljši blisk se je razprostrl v južnih delih ZDA, razdalja pa je merila 768 kilometrov (z odstopanjem osem kilometrov). WMO je razdaljo primerjal z razdaljo med mestoma New York in Columbus ali pa med Londonom in Hamburgom. Blisk je bil za 60 kilometrov daljši od prejšnjega rekorda, ki so ga izmerili v Braziliji oktobra 2018.

Svetovna meteorološka organizacija je leta 2020 izmerila še en rekord. Blisk med nevihto v Urugvaju poleti leta 2020 je trajal 17.102 sekundi (odstopanje je 0.002 sekundi), kar je časovno najdaljši blisk na svetu. Pred tem je rekord držal blisk v Argentini leta 2019, ki je bil dolg 16.73 sekunde.

“To sta izjemna pojava. Verjetno obstajajo še večje skrajnosti, ki pa jih bomo lahko opazovali z izboljšanjem tehnologije zaznavanja strel,” je dejal profesor Randall Cerveny, poročevalec za vremenske in podnebne ekstreme pri WMO.

Zaradi neposrednega udara strele umrlo 21 ljudi

Med rekordi WMO sta med drugim tudi neposredni udar strele leta 1975, ko je umrlo 21 ljudi, ki so se ravno pred nevihto umaknili v kočo v Zimbabveju, in pa posredni udar strele, zaradi katere je leta 1994 v Egiptu umrlo 469 ljudi. Strela je udarila v rezervoarje z nafto, nato pa je prišlo do ogromnega požara.

Kaj je strela?

Strela je pojav, ki ga najpogosteje opazimo ob nevihtah in je sestavljen iz bliska in groma. Bliskanje in grmenje sta v Sloveniji predvsem v poletnih mesecih pogosta pojava. Blisk je razelektritev (prenos oziroma izenačitev naboja) med deli oblaka, med oblaki ali med oblakom in tlemi. Največ strel preskoči med deli oblakov.

Avtor: Neurje.si

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!