Nov ukrep talibanov, ki ženske še bolj potiska iz javnega življenja

Svet 10. Nov 202214:27 1 komentar
Afganistan
Ali Khara/REUTERS

Dobro leto dni po tem, ko so ponovno prevzeli nadzor nad Afganistanom, talibani uveljavljajo nova pravila, ki bodo iz javnega življenja še bolj izrinila ženske. Te po novem ne bodo več smele v zabaviščne parke, poroča tiskovna agencija Reuters.

Od srede Afganistanke ne smejo več vstopiti v zabaviščne parke v prestolnici Kabul, poroča tiskovna agencija Reuters, katere novinarji so bili priča temu, kako so zaposleni v enem od zabaviščih parkov onemogočali vstop ženskam. Po Reutersovih navedbah so bili na območju parka prisotni tudi talibanski agenti, ki so opazovali dogajanje.

Tiskovna agencija je prav tako pridobila potrditvi dveh upravljalcev zabaviščnih parkov, ki sta povedala, da so jim talibanski uradniki naročili, naj ženskam ne dovolijo v park.

Prepoved vstopa za ženske sledi odločitvi talibanskega ministrstva, pristojnega za moralo, ki je sporočilo, da bodo odslej ženske imele omejen dostop do javnih parkov.

Afganistan
Ali Khara/REUTERS

Reuters je od omenjenega ministrstva dobil potrditev, da se bo ukrep dejansko izvajal, a več podrobnosti zaenkrat ni znanih. Za zdaj se tako ne ve niti, kako se nova pravila razlikujejo od pravil, ki so že v veljavi in ki predvidevajo, da mora v parkih veljati segregacija po spolih, nekateri dnevi pa so namenjeni le ženskam.

“V zadnjih 15 mesecih smo poskušali po najboljših močeh urejati in reševati stvari, celo določili smo dneve,” je za tiskovno agencijo AFP povedal predstavnik ministrstva, pristojnega za moralo. “Vendar so bila na nekaterih mestih – pravzaprav moramo reči na več mestih – pravila kršena,” je dodal, pri čemer je naštel, da so opažali, da so moški in ženske skupaj ter da ženske ne nosijo pokrival.

Afganistan
Ali Khara/REUTERS

Ena od prebivalk Kabula, ki je nameravala v zabaviščni park odpeljati vnuka, je odločitev talibanske vlade komentirala za Reuters. “Ko mati pride s svojimi otroki, jo morajo spustiti v park, saj ti otroci niso videli ničesar dobrega … morajo se igrati in se zabavati,” je dejala, preden se je vrnila domov.

Odkar so se avgusta lani talibani vrnili tudi v Kabul, imajo ženske – skladno z interpretacijo islamskega prava, ki je blizu talibanom – v državi vse manj pravic. Domov naj ne bi zapuščale brez moškega spremstva in z odkritimi obrazi, prav tako se številna dekleta še vedno ne smejo vrniti v šole.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje