Nova poljska vlada zaprisegla, a možnosti, da pridobi zaupnico, so nične

Svet 27. Nov 202320:55 0 komentarjev
Zaprisegla nova poljska vlada
Zaprisegla nova poljska vlada (Foto: PROFIMEDIA)

Poljski predsednik Andrzej Duda je danes potrdil sestavo nove vlade na predlog dosedanjega premierja Mateusza Morawieckega iz stranke Zakon in pravičnost (PiS), relativne zmagovalke oktobrskih volitev. Morawiecki ima sedaj 14 dni časa, da v parlamentu pridobi zaupnico, možnosti za to pa so skoraj nične, saj ima večino trenutna opozicija.

Stranka PiS je na oktobrskih parlamentarnih volitvah osvojila 194 od skupno 460 sedežev v spodnjem domu poljskega parlamenta, vendar nima koalicijskih partnerjev. Predsednik Andrzej Duda, ki je podpornik PiS, je mandat za sestavo vlade kljub temu podelil dosedanjemu premierju Mateuszu Morawieckemu.

Obrambni minister v njegovi novi vladi naj bi ostal Mariusz Blaszczak, dosedanji minister za evropske zadeve Szymon Szynkowski naj bi prevzel položaj zunanjega ministra, Marcin Warchol pa pravosodno ministrstvo, poroča poljska tiskovna agencija PAP. Več kot polovico položajev v novi vladi naj bi sicer dobile ženske.

Morawiecki bo imel sedaj dva tedna časa, da svoji novi vladi v parlamentu zagotovi zaupnico. Vendar realnih možnosti za to nima, saj ima z 248 sedeži večino v parlamentu liberalna opozicija, na čelu z Državljansko koalicijo (KO) pod vodstvom nekdanjega predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska.

Opozicija, ki je na nedavnih volitvah osvojila večino glasov, je v začetku novembra že podpisala koalicijsko pogodbo. Kandidat za premierja Tusk je v družbi voditeljev sredinskega zavezništva Tretja pot in Nove Levice takrat napovedal, da so “pripravljeni prevzeti odgovornost za domovino”. Predstavniki opozicije obtožujejo Dudo, da želi čim dlje zavleči proces zamenjave vlade. Če Morawiecki v skladu s pričakovanji do 11. decembra ne bo uspel dobiti zaupnice, bo o naslednjem mandatarju za sestavo vlade glasoval parlament – s tem naj bi možnost za sestavo vlade končno dobil Tusk.

Zaprisegla nova poljska vlada
Zaprisegla nova poljska vlada (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!