Nova stavka strojevodij: Deutsche Bahn jo skuša preprečiti s sodno prepovedjo

Svet 11. Mar 202412:55 0 komentarjev
Stavka strojevodij v Nemčiji
Stavka strojevodij v Berlinu (Fabrizio Bensch/REUTERS)

Po več stavkah v nemškem železniškem prometu skuša tamkajšnji upravljalec železnic Deutsche Bahn novo stavko strojevodij preprečiti. Tega so se lotili s sodno prepovedjo, ki so jo danes vložili na sodišče.

Upravljalec nemških železnic Deutsche Bahn želi s sodno prepovedjo preprečiti napovedano stavko strojevodij, ki jo je za ta teden napovedal sindikat GDL. Vlogo za prepoved so danes vložili na frankfurtsko delovno sodišče, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz podjetja.

Sindikat GDL je k 24-urni stavki, ki bo vplivala na nemški medkrajevni, regionalni in tovorni promet, pozval v nedeljo. V tovornem prometu naj bi se stavka začela danes ob 18. uri, v potniškem prometu pa v torek ob 2. uri zjutraj. V Deutsche Bahn so kritični do poteze sindikata, ki da je stavko napovedal le 22 ur pred začetkom, breme pa da bodo nosili predvsem potniki.

To je sicer že šesta stavka v večmesečnem sporu sindikata in podjetja glede plač. Sindikat zahteva višje plače kot nadomestilo za inflacijo in skrajšan delovni čas z 38 na 35 ur tedensko, pri čemer se to ne bi odražalo pri plači.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!