Nemčija v primežu stavk: protest nadaljujejo strojevodje, Scholz naproti kmetom

Svet 22. Jan 202410:21 > 15:28 0 komentarjev
Stavka strojevodij
Foto: PROFIMEDIA

Nemški sindikat strojevodij GDL je za sredo napovedal začetek stavke, ki bo po načrtih trajala šest dni. Sindikat ni zadovoljen z najnovejšo ponudbo železniškega operaterja Deutsche Bahn o plačah in delovnem času. Zaposleni v tovornem prometu naj bi medtem stavko začeli že v torek zvečer. Ob tem še naprej stavkajo tudi kmetje, ki jim je kancler Olaf Scholz danes obljubil zmanjšanje birokracije, zavezal pa se je, da se bo Berlin s svojo mednarodno močjo za poenostavitev administracije kmetov zavzel tudi v Bruslju.

Sindikat strojevodij GDL je kot razlog za novo stavko navedel odnos Deutsche Bahna, ki po njihovi oceni ni pokazal nobene pripravljenosti za dogovor s svojo tretjo in domnevno izboljšano ponudbo.

Petkova ponudba Deutsche Bahna je poročanju nemške tiskovne agencije dpa vključevala 4,8-odstotno zvišanje plač zaposlenim z avgustom in dodatno petodstotno zvišanje z aprilom prihodnje leto. Vključevala je tudi možnost ene ure krajšega delovnega časa za strojevodje in strojevodje spremljevalce z letom 2026, pri čemer bi tisti, ki se ne bi odločili za znižanje, prejeli 2,7-odstotno zvišanje plače.

Železniški operater Deutsche Bahn je sindikat obtožil neodgovornega ravnanja. Kot je dejal njihov tiskovni predstavnik, “GDL zaostruje konflikt”.

To bo četrta stavka GDL v zadnjih mesecih, s katero sindikat zahteva višje plače kot nadomestilo za inflacijo in skrajšan delovni čas z 38 na 35 ur, pri čemer se to ne bi odražalo pri plači. Tridnevna stavka na začetku meseca je za tisoče potnikov povzročila potovalni kaos, saj 80 odstotkov vlakov ni vozilo na dolge razdalje.

Scholz kmetom obljubil zmanjšanje birokracije

Nemčija se sicer zadnje tedne spopada tudi z mnogimi drugimi stavkami. Med bolj izrazitimi je stavka kmetov – ti so že nekajkrat s traktorji in drugimi vozili ohromili središče Berlina. Množične proteste je spodbubilo nasprotovanje odpravi davčne olajšave za dizelsko gorivo za kmetijstvo. Protestirajo pa tudi proti vse več okoljskim zahtevam v kmetijstvu, povečanju proizvodnih stroškov in administrativnim bremenom.

Nemški kancler Olaf Scholz je kmetom danes obljubil zmanjšanje birokracije in poudaril trdno odločenost vlade, da se s kmeti pogovori o tem, kaj lahko naredi, da bo poenostavila njihovo dejavnost, je po poročanju nemškega Spiegla dejal na mednarodnem sejmu za hrano, kmetijstvo in hortikulturo Zeleni teden.

“Veliko preveč je birokracije,” je dejal nemški kancler in na tem področju obljubil napredek. Ob tem se je zavezal, da se bodo za spremembo predpisov zavzeli tudi na ravni EU, da bosta življenje in delo na kmetiji postala lažja. “To je nekaj, na kar se lahko vsi zanesejo in je tudi dobra smernica za prihodnost našega kmetijstva,” je dejal.

Jezni in razočarani nemški kmetje so sicer v petek zagrozili z novimi protesti. V naslednjih dveh tednih se bodo po pisanju nemških medijev nadaljevali pogovori med kmeti ter vladno koalicijo in poslanskimi skupinami. Kot je danes zagotovil Scholz, je vlada trdno odločena, da se bo pogovorila s kmeti, kaj lahko naredi za njihovo dejavnost in prihodnost.

Olaf Scholz na Zelenem tednu
Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS

Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP so se protestom nemških kmetov v zadnjih dneh pridružili tudi kmetje v Franciji, na Poljskem in v Romuniji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!