Nova študija: neenakomeren delovnik lahko škodi vašemu zdravju

Svet 06. Apr 202415:25 1 komentar
delo ponoči
Foto: PROFIMEDIA

Neposredne slabosti izmenskega dela in neenakomerno razporejenega delovnega časa so očitne: morda ste ves čas utrujeni ali pa vam zmanjkuje časa za druženje z bližnjimi. Številne študije so že dokazale, da neenakomerno razporejen delovni čas škoduje splošnemu zdravju in družabnemu življenju. Nove raziskave pa kažejo, da vaš delovni urnik iz mladosti vpliva tudi na zdravstvene težave pozneje v življenju.

Raziskovalci študije, objavljene v reviji Plos one, so standardni delovni čas opredelili kot delo med 6. in 18. uro. Večerni delovnik so opredelili kot delo med 14. uro in polnočjo, nočno delo pa kot delo med 21. in 8. uro. Neenakomerno razporejeni delovni čas pa so določili kot delo v izmenah, delo, ki ne poteka vsak dan v enakem terminu, in delo, ki je deljeno na dva dela, raziskavo povzema BBC.

V raziskavi so uporabili podatke več kot 7.300 udeležencev, približno polovica je belcev, 33 odstotkov je temnopoltih, 19 odstotkov pa hispancev. Leta 1979 so bili vključeni v nacionalno longitudinalno raziskavo. “Približno tri četrtine zaposlenih ni imelo stabilnega delovnega časa,” je povedala avtorica študije in profesorica na Silver School of Social Work na Univerzi New York dr. Ven-Džui Han.

Ljudje, ki so na začetku delovne poti delali v enakomerno razporejenem delovnem času, nato pa so med 22. in 49. letom starosti začeli delati v neenakomernem delovnem času, so bili slabšega zdravja. Han ugotavlja, da so ti ljudje pri 50 letih poročali o slabem zdravju in simptomih depresije. Učinek je bil enak, kot če bi imeli ti zaposleni izobrazbo, nižjo od srednješolske, ali pa bi bili brezposelni.

delo
Foto: PROFIMEDIA

Študija je pokazala povezavo tudi s spolom in raso. Temnopolti Američani so imeli večjo verjetnost za neenakomerno razporejen delovni čas, ženske pa so imele manj kakovosten spanec, ne glede na to, da so spale več ur. Povezave študija ni razložila, vendar ugotavljajo, da “tisti, ki nimajo denarja, nesorazmerno pogosto nosijo negativne posledice nestabilnih zaposlitvenih vzorcev”.

Pogosto nas skrbijo plače, a že sam delovnik lahko ogroža zaposlene

Rezultati niso presenetljivi, a so skrb vzbujajoči, je dejala profesorica iz Minnesote, dr. Šjaoši Jao, ki v študiji ni sodelovala. Zaradi tehnološkega napredka in ekonomije, temelječe na samozaposlitvah, je zaposlitev z neenakomerno razporejenim delovnim časom vse več.

“Ljudje z višjim socialnoekonomskim statusom lahko uživajo v prožnem delu, ki ga opravljajo kadarkoli in kjerkoli. Pripadniki ranljivih družbenih skupin pa morda nimajo izbire,” je povedala Jao. “Pogosto nas skrbijo plače in prejemki teh delavcev, vendar ta študija opozarja, da lahko že urnik dela in delovni čas že sama po sebi ogrožata delavce.”

Obstaja več teorij, ki bi lahko pojasnile ugotovitve, a že študija kaže le na povezanost, ne pa na vzročno povezavo med neenakomerno razporejenim delovnim časom in zdravjem, so povedali strokovnjaki.

Zdravnik
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Vendar so rezultati raziskave skladni z dosedanjim vedenjem strokovnjakov, ki se ukvarjajo z javnim zdravjem, je dodala dr. Leana Ven, zdravnica in profesorica na univerzi Georgea Washingtona, ki v študiji ni sodelovala. “Zdravje posameznika je odvisno od številnih dejavnikov, med katerim je delo, ki ga opravlja. Delo določa posameznikovo dnevno rutino in njegov dohodek,” je rekla.

Zaposleni z neenakomerno razporejenim delovnim časom težje ohranjajo navade, pomembne za zdravje, kot so kakovostno spanje, redna prehrana in preživljanje časa z bližnjimi, je rekel dr. Azizi Seixas iz medicinske fakultete Miller na univerzi v Miamiju, ki pri raziskavi ni sodeloval. Finančna nestabilnost pa lahko povzroči tudi tesnobo, je dodala Jao.

Raziskovalec iz švedske univerze v Uppsali dr. Christian Benedict pa je opozoril, da ugotovitve morda ne veljajo za vse. “Študija ni obravnavala naravnega cikla spanja in budnosti. Ključno je, da se zavedamo, da je delo v nočnih izmenah bolj primerno za tiste, ki hodijo spat kasneje, kot pa za tiste, ki se zbujajo zgodaj zjutraj.”

delo ponoči
Foto: PROFIMEDIA

Kaj lahko storite?

Za nekatere zaposlene sprememba urnika ali zamenjava delovnega mesta ni izvedljiva. Da bi izničili morebitno škodo zaradi izmenskega dela, lahko uporabijo druge strategije. Jao je izpostavila zdravo prehrano, telesno vadbo, sprostitev ter preživljanje časa s prijatelji in družino.

Profesorica svetuje, da ustvarite rutino, ki bo upoštevala vaše izmensko delo. Vanjo vključite aktivnosti, ki izboljšujejo zdravje, zlasti spanje. Pogoje za spanje poskušajte čim bolj optimizirati, spite v temni in hladni sobi ter družinske člane prosite, naj spoštujejo vaš urnik spanja, je opisal Benedict.

Zelo dobro je tudi, če ne jeste pozno ponoči, je še spomnil. Ne pozabite tudi na redne zdravstvene preglede in obiščite zdravnika, če opazite težave z zdravjem.

“Posamezniki lahko z uporabo vseh teh metod proaktivno ublažijo negativne učinke izmenskega dela na zdravje in spodbudijo dobro počutje,” je dodal Seixas.

Avtorica: Kristen Rogers

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje