Nova študija razkrila, pri kateri starosti je najbolje opustiti kajenje

Magazin 27. Okt 202212:48 7 komentarjev
kajenje
PROFIMEDIA

Nova raziskava je pokazala, da imajo tisti, ki prenehajo kaditi pred 35. letom starosti, podobno stopnjo umrljivosti kot tisti, ki nikoli niso kadili.

Nova raziskava je pokazala, da imajo ljudje, ki prenehajo kaditi pred 35. letom starosti, podobno stopnjo umrljivosti kot tisti, ki sploh nikoli niso kadili. Rezultati tudi kažejo, da so imeli tisti, ki so opustili kajenje v poznejši starosti, še vedno pomembne koristi, vendar je njihova smrtnost presegla stopnjo tistih, ki so opustili kajenje pred dopolnjenim 35. letom starosti.

Na primer, nekdanji kadilci, ki so prenehali kaditi med 35. in 44. letom, so imeli 21 odstotkov višjo stopnjo smrti zaradi katerega koli vzroka v primerjavi s tistimi ljudmi, ki cigaret niso nikoli kadili. Ljudje, ki so prenehali kaditi v starosti od 45 do 54 let, so imeli 47 odstotkov višjo stopnjo umrljivosti zaradi vseh vzrokov kot ljudje, ki nikoli niso kadili.

Avtorji študije so navedli, da je kajenje povezano z vsaj dvakrat višjo stopnjo umrljivosti zaradi vseh vzrokov. “Opustitev kajenja, zlasti v mlajših letih, je bila povezana z znatnim zmanjšanjem relativne prekomerne umrljivosti, povezane z nadaljnjim kajenjem,” so navedli.

To je tretja velika študija, ki nakazuje, da je 35. leto morda optimalna starost za opustitev kajenja, zlasti za mlade kadilce, je dejal John P. Pierce, zaslužni profesor na oddelku za družinsko medicino in javno zdravje na Univerzi Kalifornije v San Franciscu.

Tudi po 35. letu še ni vse izgubljeno

Analiza v tej študiji je vključevala podatke več kot 550.000 odraslih, ki so izpolnili vprašalnike med januarjem 1997 in decembrom 2018 in so bili v času ankete, uporabljene za spremljanje zdravja prebivalcev ZDA, stari med 25 in 84 let. V raziskavo so bili vključeni ljudje, ki nikoli niso kadili oziroma so v življenju skadili manj kot sto cigaret, nekdanji kadilci in sedanji kadilci.

Glede na nacionalni indeks smrti je do konca leta 2019 umrlo skoraj 75.000 teh ljudi. V primerjavi s tistimi, ki nikoli niso kadili, so pri kadilcih zaznali bistveno višjo stopnjo smrti zaradi vseh vzrokov, pa tudi znatno višjo stopnjo smrti zaradi raka, srca bolezni in bolezni pljuč.

Price je še poudaril, da nas rezultati opominjajo, da bi moralo biti zmanjšanje intenzivnosti, torej števila pokajenih cigaret na dan, eden od ciljev programa za nadzor nad tobakom. “Opustitev kajenja je bila povezana z znatno zmanjšanim tveganjem za vse oblike bolezni,” so dodali avtorji študije.

Tisti, ki so prenehali kaditi do 45. leta, so zmanjšali tveganje prezgodnje smrti za do 90 odstotkov, tisti, ki so opustili kajenje pred 35. letom, pa so imeli zelo podobno stopnjo umrljivosti kot ljudje, ki nikoli niso kadili, poroča ScienceAlert.

Poudariti pa je treba tudi, da tudi po 35. letu še ni vse izgubljeno – študija namreč tudi nakazuje, da opustitev kajenja v starejših letih še vedno zmanjša tveganje smrti, a ne v tako pomembni meri kot pred 35. letom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje