Nova velika študija ugotavlja, da vejpanje lahko povzroča raka

Svet 22. Maj 202405:20 0 komentarjev
Vejpanje.
Vejpanje. Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Nova velika študija ugotavlja, da lahko tako imenovano vejpanje poveča možnost za pojav pljučnega raka.

Znanstveniki v Južni Koreji so objavili rezultate deset let trajajoče študije o negativnih učinkih uporabe e-cigaret oziroma tako imenovanem vejpanju.

Ugotovili so, da vejpanje lahko povzroča pljučnega raka. Nevarnost za pojav pljučnega raka je večja pri tistih osebah, ki so prehodno kadile tobačne izdelke.

“To je prva velika populacijska študija, ki je pokazala povečano tveganje za pojav pljučnega raka pri uporabnikih e-cigaret po opustitvi kajenja,” je ob izidu poročila povedal vodja raziskave Yeon Wook Kim iz bolnišnice v Seulu.

V raziskavo je bilo vključenih 4.329.288 nekdanjih kadilcev iz Južne Koreje.

Vse posameznike so v obdobju raziskave dvakrat zdravstveno pregledali. Prvič med letoma 2012 in 2014, drugič pa med letoma 2018 in 2021. V vmesnem obdobju je 53.354 v študijo vključenih oseb zbolelo za pljučnim rakom, 6.351 oseb pa je zaradi pljučnega raka v vmesnem obdobju tudi umrlo.

Pregledi so pokazali tudi, da pri nekdanjih kadilcih cigaret, ki so se po opustitvi tobaka odločili za vejpanje, obstaja večja verjetnost za pojav pljučnega raka oziroma z rakom povezane smrti kot pri tistih, ki se po opustitvi tobaka niso odločili za elektronske nadomestke.

“Naša študija kaže, da je treba biti pri opustitvi kajenja za zmanjšanje tveganja pljučnega raka pozoren tudi na negativne učinke e-cigaret, ki veljajo za alternativo kajenju,” je dodal Yeon Wook.

Elektronske cigarete delujejo s segrevanjem tekočine, ki jo nato kadilci v obliki pare vdihnejo. Arome lahko vsebujejo potencialno škodljive kemikalije, včasih pa tudi tobak. Mnogi zdravstveni delavci in organizacije verjamejo, da so elektronske cigarete bistveno varnejše od kajenja tobaka, vajpanje se celo priporoča ob opustitvi kajenja. Na področju škodljivih učinkov vejpanja še primanjkuje splošnih dokazov, ki bi dokazali povezavo med njimi in vejepanjem, poudarja izredna profesorica na univerzi Cincinnati v ZDA Ashley Merianos.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!